Migrationsverket felade – kostade Rawsam jobbet

2010-04-29 18:45:05




Rawsam al-Sayfi tillhör minoritetsgruppen mandéer från krigets Irak. I tre år arbetade han och var skyddsombud på lagret DLP i Jordbro utanför Stockholm. Men i mitten på oktober i fjol fick han sparken – med fackets godkännande. Anledningen var att han inte hade arbetstillstånd. Både fack och företaget hävdar att Rawsam inte uppvisat några papper på att han får arbeta i Sverige, men pappret från Migrationsverket som Rawsam visar Offensiv är daterat den 6 oktober 2009.

Rawsam al-Sayfi visar upp ett kort som säger att han är asylsökande och undantas från skyldigheten att ha arbetstillstånd. Vi sitter inne på Offensivs redaktion och han berättar om Migrationsverkets strul och om hur fackförbundet Handels, som han var skyddsombud inom, till slut svek när företaget DLP ville avskeda honom. Bortsett från att han förlorat jobbet, är han väldigt orolig över att bli utvisad till Irak.
Innan Rawsams tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige hade gått ut ansökte han om permanent uppehålls- tillstånd, den 15 oktober 2007, men utan förklaring och utan att meddela Rawsam avskrev Migrationsverket hans ansökan.
– Jag var skriven i Sundsvall då, men gav dem den nya adressen och datum på när jag skulle flytta, berättar Rawsam.

När han inte fick något brev och inte hörde något från Migrationsverket gick han dit. Han fick inga besked om sitt ärende, men såg till att få skriftligt på att han har rätt att jobba medan han söker permanent uppehållstillstånd. ”Du har rätt att arbeta i Sverige” står det med versaler på pappret från Migrationsverket, den 16 januari 2008. Han pratade även med lagerchefen på DLP, som mena­de att jobbet inte var något problem så länge han betalade skatt.
Tiden fortsatte att gå och i maj 2009 kontaktade Rawsam en advokat. Han fick då veta att Migrationsverket hade avskrivit hans ansökan.
– När jag gick dit frågade de mig var jag hade varit, berättar Rawsam. Jag bad att få se mina uppgifter, och telefonnummer och mejl stämde – de hade kunnat nå mig när som helst!
Under hela denna tid hade Rawsam haft fast jobb på DLP i Haninge. Men Migrationsverket meddelade att de inte har någon kontakt med andra myndigheter [antagligen räknas inte polisen till dessa] och därför inte kun­de se att Rawsam var folkbokförd och betalade skatt i Sverige.

Både Rawsam och personalchefen på DLP kallades till polisen på grund av att Rawsam hade jobbat i Sverige utan varken uppehållstillstånd eller arbetstillstånd – utan att någon hade vetat om det!
Hans Boberg, ombudsman på Handels, rådde nu Rawsam att begära ett uppehåll från jobbet medan han sökte asyl.
– Men jag hade hela tiden en tajt kontakt med facket och huvudskyddsombudet på DLP, säger Rawsam.
– Jag stödjer, vi stöttade, så mycket vi kunde, säger huvudskyddsombudet Sonny Nordwall på DLP till ­Offensiv, men hänvisar oss till klubbordföranden eller ombudet Hans Boberg för detaljer i förhandlingen.
– Från den 12 augusti var jag bor­ta från jobbet och i oktober skulle facket ha ett möte med företaget igen – när jag sökt asyl och fått arbetstillstånd, berättar Rawsam.
Men när facket träffade företagsledningen i oktober 2009 kom de öv­erens om att Rawsam skulle få sparken för att han saknade arbetstill- stånd.
– Först sa Boberg att arbetstillståndsbeviset jag gett honom inte var rätt, då kontaktade jag Migrationsverket som skickade nya papper på att jag får arbeta.
Men Rawsam fick ändå sparken på dessa grunder och Boberg, facket och företaget såg saken avklarad. När Offensiv pratar med de förhandlingsansvariga säger de att de aldrig sett nå- got arbetstillstånd för Rawsam.
– Detta har skett enligt konstens alla regler, försäkrar Hans Boberg till Offensiv.
– Jag har bett om att få se protokoll från förhandlingarna, men har bara fått svaret att det inte finns någ­ra, säger Rawsam som känner sig väldigt sviken.
Hans Boberg menar att han visst har e-postat protokollet, men säger samtidigt att han inte känner till den information som finns väl dokumenterad. Istället menar han att Rawsam skulle ”ha skitit i” att förlänga sitt uppehållstillstånd och arbetstillstånd.

– Facket skyddar alltid sina medlemmar så gott det går. Tyvärr har makten mer och mer gått över till arbetsgivarna. Vi är många klubbar som inte är nöjda med avtalet t ex. Men om vi hade sett pappren på Rawsams arbetstillstånd så hade han behållit sin anställning, säger Mohamad Alam, Handels klubbordförande på DLP.
Tiden för att överklaga avskedandet har gått ut, men Rawsam vill ändå berätta sin historia. Att hålla koll på all byråkrati me­dan hela ens liv hänger på en skör tråd är inte lätt, men då är ett fast jobb extra viktigt.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!