Nazister beväpnar sig för fortsatt terror

2018-08-22 20:54:32

foto: RS Luleå
Nazister får demonstrera under polisskydd trots Breivik-liknande förberedelser.

En ledande medlem i Nordiska motståndsrörelsen i Sundsvall greps nyligen misstänkt för förberedelse till mord. Mannen är i 50-årsåldern och är drivande i det NMR kallar ”näste 4”, vilket inkluderar Västernorrland och Jämtland.

Vid husrannsakan hos nazisten hittades vapen och vapendelar. Förutom fabrikstillverkade gevär och pistoler fanns det hemmagjorda rörvapen som enligt terrorforskaren Magnus Ranstorps uttalande i ST är utbredda inom NMR.

Nazisten hade även gjort ett avancerat arrangemang med en halvautomatisk pistol med ljuddämpare i en attacheväska. Vid polisens provskjutning fungerade detta. Detta är ett vapen avsett för lönnmord. Nazisten greps den 8 maj och har sedan dess suttit häktad. Rättegången planeras starta den 23 augusti. 

Ingen bör vara förvånad över vapenfynden hos sundsvallsnazisten. Våldsgruppen NMR har under åren genomfört flera mord och våldsdåd. Senaste året ser de ut att ha fått ökat självförtroende med fler aktiviteter och ett allt mer hotfullt bemötande av motståndare. De var exempelvis inte rädda att göra det inför kameror i Almedalen.

Detta visar att kampen mot nazisterna är en av de viktigaste frågorna, så klart för alla socialister och antirasister, men även för alla som vill försvara ett demokratiskt samhälle. ■