”Nedskärningar slår mot arbetsglädjen”

2007-05-23 12:03:30




Västerbottens landsting genomför just nu nya nedskärningar. Som Offensiv tidigare skrivit om ska 100 miljoner sparas i år, och effekten riskerar bland annat att bli 700 färre operationer.

Det talas även minska personalstyrkan ytterligare, exempelvis genom att inte nyanställa vid pensionsavgångar. Tillsammans med tidigare neddragningar försämrar detta ytterligare personalens arbetssituation.
De kommande åtta åren går 2 300 landstingsanställda i ålderspension, samtidigt som landstinget får allt svårare att rekrytera personal. En orsak är att färre ungdomar utbildar sig till vårdyrken.
– Att färre söker sig till vårdyrken är inte så konstigt, säger Per Lundberg, vårdbiträde på geriatriken i Umeå. Den bild ungdomar får är att vårdjobben är extremt stressiga och lågavlönade.

Lockar färre unga

– Det är också sant att alla nedskärningar tagit bort mycket av glädjen i jobbet, fortsätter Per. Blir det ännu mer försämringar, blir det förstås ännu färre ungdomar som kommer att söka sig till vårdjobben.
– Jag sökte mig till vården för att jag ville jobba med människor, men nu känns det allt mer som att omsorgsfaktorn i jobbet har försvunnit. Man blir så frustrerad då man inte hinner göra det som känns viktigast – att finnas till för de gamla, fortsätter Per. Det finns så många irritationselement, som att dokumentera vården på dator, datorkrångel, göra arbetslistor, möten m m.
– Alla saker är viktiga, men då vi är för lite personal blir det oerhört stressande.
Den pressen gör också att det lätt kan bli irritation mellan personalen.
Den nya arbetstidslagen, som infördes efter krav från EU, har också förvärrat situationen. Nya regler vad gäller dygnsvila skapade ett behov av mer personal.
Men då alltför få har anställts har många fått stora försämringar vad gäller arbetsvillkoren.
– Jag måste jobba helg oftare, berättar Per Lundberg. Men då varje arbetsdag i sig har blivit kortare, måste jag också jobba fler antal dagar. Det gör i sin tur att jag tvingas tillbringa mer tid på resor till och från jobbet – men utan att få mer betalt.
Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå har startat en kampanj för mer resurser till vård och omsorg. Partiet kräver bland annat 1 000 vårdjobb i Västerbottens landsting för att kunna korta vårdköerna och förbättra arbetsmiljön.

Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!