Nej till kärnkraftverk vid Bottenviken

2014-10-17 11:20:09

foto: Paul J Everett / Flickr CC
Planerna på ett nytt kärnkraftverk i Finland väcker protester i Norrbotten.

I slutet av september godkände Finlands regering Fennovoimas ansökan om att få bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki. Kärnkraftverket kommer att byggas cirka 15 mil från bland annat Luleå, på andra sidan Bottenviken. Regeringsbeslutet fick De gröna att hoppa av koallitionsregeringen som nu behåller en knapp majoritet i riksdagen, där frågan slutligen ska avgöras inom kort.

Ett principbeslut togs redan 2010 då majoriteten i riksdagen röstade för ett byggande. En ändring sedan dess är att det ryska företaget Rosatom kommit in i bilden som leverantör och nu är en av de största ägarna i Fennovoima. Rosatom ska bygga reaktorn samt leverera ett specialbränsle bestående av upparbetat uran.
”Enda kommunen i västvärlden som planerar ett nytt kärnkraftverk”, påpekar Åsa Moberg i Dagens Samhälle när hon beskriver planerna för Pyhäjoki. Sju kommuner i Norr- och Västerbotten har protesterat mot byggplanerna, däribland finns dock inte Luleå eller Umeå som har kärnkraftskramande kommunalråd. Niklas Nordström, vice kommunalråd i Luleå, har som Åsa Moberg påpekar ett förflutet som kärnkraftslobbyist på PR-byrån Prime.

Kritiken från olika håll är i många fall en begränsad och inomkapitalistisk punktkritik snarare än kamp för miljön och en säker framtid utan kärnkraftskatastrofer.
Lars-­Erik Gästgivars från Svenska folkpartiet (i finska riksdagen) har protesterat mot bygget för att det skulle premiera ett företag i händerna på Putin, men säger i samma andetag att kärnkraft är ”ny klimatsmart energi”. Röster reses även för att Finland ska följa det beslut som EU har tagit om att medlemsländer borde lägga ner samarbeten med Ryssland inom energisektorn på grund av den ryska inblandningen i Ukrainakrisen.
Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, som stöds av Rättvisepartiet Socialisterna, rasar mot det finska beslutet. Nätverket håller en namninsamling som hittills har samlat in över 16 000 namnunderskrifter mot byggandet av kärnkraftverket i Pyhäjoki. I ett öppet brev till finska riksdagen skriver nätverket bland annat:
”Ett kärnraftverk vid Bottenviken skulle få stora negativa konsekvenser för livsmiljön i hela Finland och Sverige. /…/ Från att ha varit en kärnkraftsfri zon i norra Europa skulle ett kärnkraftverk i Pyhäjoki förändra hela regionens framtida miljö och säkerhet”.

Att kärnkraft skulle vara billigt har länge varit ett av kärnkraftslobbyns främsta argument. Nu är verkligheten en annan. Bygget i Pyhäjoki kan sätta finska kommuner i samma fälla som bygget av reaktorn Olkiluoto 3, som dels har försenats men även tredubblat kostnaderna sedan projektet startade år 2005. Greenpeace påpekar att projektet Olkiluoto 3 gick igenom riksdagen just med argumentet att kärnkraft skulle vara billigare för att nå Kyotomålen, en besparing som redan har ätits upp av kostnaderna för bygget. Samtidigt har den finska ekonomin gått neråt de senaste två åren och  arbetslösheten har ökat.
En kraftkälla som inte är förnybar och som medför omfattande internationell kris och livsfara vid ett fel borde inte kunna vara ett val. Men när storföretag och vinstjakt får behålla handen i politikernas fickor kommer vi inte att se några alternativ. Men kamp underifrån kan stoppa vansinnet med fortsatt kärnkraft. Kampen måste lyfta fram sambandet mellan det giriga ekonomiska systemet och miljöhoten som profiteras på. Vi säger nej till kärnkraft såväl i Bottenviken som i resten av världen. ■