Norska vänsterpartiet halverades i kommunvalet

2007-09-26 17:27:27




Det norska kommunalvalet den 10 september blev ett bakslag för den norska motsvarigheten till vänsterpartiet, som i Norge ingår i regeringskoalitionen med Arbeiderpartiet (socialdemokraterna) och Senterpartiet. Sosialistisk Venstre (SV) gick från 12,3 procent i kommunvalet 2003 till 6,1 procent och tappade således mer än varannan väljare.

Partiledaren Kristin Halvorsen är finansminister i koalitionsregeringen med Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg som statsminister. Som finansminister har SV-ledaren fortsatt en återhållsam politik vad gäller välfärdssystemet. Tack vare det höga oljepriset och en medföljande högkonjunktur är Norges statsfinanser extremt välmående, men några större reformer har inte varit aktuella, utan oljeinkomsterna har till allra största delen hamnat i Statens Pensjonsfond.
SV hämtar sitt stöd i samma grupper som det svenska vänsterpartiet, och en besvikelse över uteblivna förbättringar med partiet i regeringen slår nu tillbaka på det. Vad gäller de övriga regeringspartierna ökade Arbeiderpartiet – det största regeringspartiet – påtagligt medan Senterpartiets resultat var oförändrat jämfört med förra kommunvalet.

Högerpopulister tappade

Ett parti som i likhet med SV har anledning att känna sig besviket är det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, som före valet förutspåddes stora framgångar, men som fick nöja sig med en ganska blygsam ökning av de totala rösterna jämfört med 2005 års Stortingsval. Istället ökade det största borgerliga partiet, Höyre, och än mer det liberala partiet Venstre – som alltså är ett borgerligt parti, namnet till trots. Det förutvarande regeringspartiet Kristelig folkparti fick däremot minskat stöd.
En liten ökning kan också noteras för det nya vänsterpartiet Rödt som bildats ur den förra Röd Valgallianse. Rödt får nu sin första kommunordförande, i Risör på Sörlandet. Detta har väckt uppmärksamhet, inte minst för att Rödts partiledning har tillkännagett att den nyvalde kommunordföranden Knut Henning Thygesen kommer att skänka överskottet av sin lön till solidaritetsarbete. Han kommer alltså att leva på sin gamla snickarlön även som heltidspolitiker.
Valet hade ett par uppseendeväckande skandaler. I Drammen har en polisutredning inletts sedan det visade sig att en Arbeiderpartikandidat betalat ett antal lokala ”a-lagare” 50 kronor var och hjälpt dem till vallokalen i utbyte mot deras röster.
Politikern har nu på partiets inrådan avstått från sin kommunfullmäktigeplats i väntan på polisutredningen.

”Begränsat” valfusk

Det har framförts krav på omval, vilket tillbakavisas av kommunordföranden som menar att fusket har varit begränsat och inte påverkat mandatfördelningen i kommunen.
I Tönsberg delade en Fremskrittspartikandidat ut biljetter till Danmarksfärjan tillsammans med valsedlar med sitt namn ikryssat. Även han har dragit sig tillbaka.
Det förtjänar att påpekas att valdeltagandet var betydligt lägre i kommunvalet, ca 60 procent, jämfört med knappt 80 procent i Stortingsvalet.

Johan Sand

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!