Nuonskandalen förföljer regeringen

2014-05-21 17:30:59

foto: Niklas Carlsson / Flickr CC
”Sluta fråga mig om Nuon”, ”det handlar om konstitutionella frågor” med mera är de enda svaren man får av Maud.

Maud Olofsson, tidigare näringsminister, vice statsminister och partiledare för Centerpartiet, slingrar sig som en orm vad gäller Nuonskandalen. På frågan om Reinfeldt blivit informerad om uppköpet av Nuon i SVT:s Aktuellt den 13 maj säger hon att det handlar om ”konstitutionella frågor” och att det ”inte är lönt att fråga”.

Det historiskt dåliga uppköpet av det nederländska energibolaget Nuon av det statligt ägda Vattenfall år 2009 till ett värde av 89 miljarder kronor från skattebetalarnas fickor har förföljt Centerpartiet och Moderaternas ministrar. Det kommer sannolikt att fortsätta göra det ända fram till valurnorna den 14 september.
Nuonaffären ledde sannolikt också till att Maud Olofsson fick gå från sin post som näringsminister, i ett försök av de moderata toppministrarna, däribland Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, att skjuta ifrån sig allt ansvar från deras inblandning i affären. För ingen kan väl tro på deras upprepade uttalanden om att de inget visste om en av Sveriges största affärer genom tiderna?
Det framgår dessutom av uppgifter från näringsdepartementets tjänstemän i en tidigare hemligstämplad konsultrapport från konsultföretaget McKinsey att regeringen hade kännedom om affären, och att Vattenfall skulle behöva kapitaltillskott framöver. Men detta nekar både Maud Olofsson och övriga moderata toppministrar till.

Konstitutionsutskottets (KU) årliga granskning av regeringen som tillkännagavs den 13 maj kritiserar Maud Olofsson för bristande dokumentation i hur upphandlingen av Nuon blev godkänd samt att hon vägrat att infinna sig vid KU:s utfrågning av henne angående affären.
Att hon inte dykt upp på utfrågningen hävdar hon har att göra med att hon blivit ”vuxenmobbad” av KU, vilket tillbakavisas av KU:s ordförande Peter Eriksson. Han menar att hon tidigare har hänvisat till att det var någon annan de hade frågat ut som sagt saker hon inte gillade. Det är hursomhelst ganska underligt att hon går med på att ställa upp i direktsänd tv, men inte till att framträda när KU kallar henne.

I den farsartade direktsända intervjun i Aktuellt den 13 maj undvek hon att svara på några som helst frågor som hade med vem som visste vad angående Nuonaffären. Hela 8 gånger duckade hon för de frågorna. Det är inte för intet hon nu blir hånad på sociala medier för sitt lögnaktiga och bedrägliga förfarande.
På Twitter skrivs bland annat att ”Man undrar ju verkligen vad Reinfeldt och Borg döljer?”. Även Reinfeldt undviker föga förvånande att ge några besked om Nuonaffären och Maud Olofssons undvikande av frågan när DN ber om en kommentar den 14 maj. ”Det är KU som granskar regeringen, inte tvärtom”, blev hans upprepade svar.
I samma veva kräver IF Metall att Olofsson ska avgå från sin post som styrelseordförande för det statliga gruvbolaget LKAB, där hon tillträdde i april 2012.
– Trovärdigheten är inte vad den borde vara och därför anser vi att hon bör avgå från LKAB:s styrelse. Det beror på hanteringen av hela Nuonaffären, en av Sveriges största och sämsta affärer någonsin, säger Tomas Nilsson, ordförande för IF Metall Malmfälten, till Dagens Industri den 14 maj och fortsätter med att säga att ”alla gruvklubbar står bakom detta”.

Regeringens skandalomsusade uppköp av Nuon, som i grund och botten handlade om att Vattenfall än mer skulle satsa på en smutsig energiproduktion som kolkraft och gas, har varit en klimatsmutsig travesti på skattebetalarnas nota från början till slut. Vattenfall kommer framöver att satsa ännu mer på kol-, gas- och kärnkraft och halvera satsningen på vindkraft, vilket deras årsredovisning för 2013 visar.
Rättvisepartiet Socialisterna står för att Vattenfall och andra energibolag har tillgångar och kompetens som kan användas för en grön omställning, men det är omöjligt under dess nuvarande form. I dag styrs Vattenfall som vilket kapitalistiskt företag som helst, med kortsiktiga vinstintressen som det primära fokuset utan att tänka på vare sig människors eller klimatets behov.
Energibolagen måste samlas i ett statligt bolag, styrt demokratiskt underifrån av de anställda i samklang med representanter för miljöorganisationer för att möjliggöra en grön, socialistisk politik.
Hela ekonomin behöver i slutändan ställas under demokratiskt planerad form för att råda bot på den alarmerande klimatkrisen vi redan infinner oss i. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!