Ny dödsolycka på SSAB i Luleå

2014-10-29 12:58:19




Inte nu igen! Det är reaktionen hos många lulebor efter ytterligare en dödsolycka på SSAB:s anläggning på Svartöns industriområde. Den här gången har en slovakisk arbetare klämts ihjäl efter att den mindre truck han körde kolliderat med ett tåg som transporterade flytande råjärn. Det är det fjärde dödsfallet på SSAB på tre år – alla omkomna har jobbat åt underentreprenörer.

–För varje ny underentreprenör ökar olycksrisken, sade Roger Forsberg, huvudskyddsombud på SSAB i Luleå, på presskonferensen efter olyckan.
Till och med september i år har 36 dött i arbetsplatsolyckor i Sverige. Det är fler än under hela förra året. Långa underentreprenörskedjor, stressigare arbetsplatser och försvagade fack är några orsaker till att olycktrenden verkar gå åt fel håll.
Under presskonferensen i tisdags var SSAB:s företagsledning ytterst knapphändig med information, och nöjde sig med att säga att det var ”tragiskt” och menade att säkerhetsarbetet trots olyckan var minst lika  prioriterat bland under­entreprenörer. De fackliga skyddsombuden var mer öppna för att förklara vad de kände till.
Den omkomne jobbade med murning för företaget Termostav, som redan 2003 var inblandat i en dödsolycka på SSAB när en av deras anställda föll ned i en tusen grader C varm koksugn. I samma veva avslöjade Kuriren hur de slovakiska arbetarna betalades med låga löner och hade urusla villkor.
Denna gång har Termostav varit underentreprenör till huvud­entreprenören Danieli Corus, som ansvarat för renoveringen av SSAB:s cowper-ugnar (där luften till masugnen förvärms).

– Problemet är att rälsen där loken med råjärnsfyllda Torpedo-vagnar passerar följer alldeles nära en vägg till en byggnad. Och precis när byggnaden tar slut är det den rälsövergång som de som jobbar med Cowper-ugnarna ibland måste passera, berättade skyddsombudet på masugnen.
– Man måste nästan halvvägs ut på rälsen innan man ser om något tåg kommer. Av den anledningen ska det enligt säkerhetsrutinerna finnas spårvakter på plats varje dag till klockan 22 (olyckan skedde cirka klockan 22.30). Efter det ska spårvakt tillkallas om passage ska ske. Av den informationen vi har fått hittills verkar ingen spårvakt ha varit på plats, berättade Roger Forsberg, huvudskyddsombud.
– Tågen väger 400 ton – även om de bara kör 5 km/h är stoppsträckan lång, fyllde skyddsombudet Lars Bergström i.
Enligt skyddsombuden har arbetet med säkerhetsrutiner förbättrats med dagliga genomgångar om arbetet och säkerhetsrisker. Farliga rälsövergångar har förbättrats.
– Även om vi tycker det går för sakta, vi får ju alltid höra att det ”saknas pengar”, sade Roger Forsberg.

Hur pass delaktiga är facket hos underentreprenörerna?
– Det varierar kraftigt, så är det ju, sade Roger Forsberg.
Tidigare har polis och åklagare kritiserats hårt för de bristande resurserna. Nu säger polisen att de har fem utredare som har utbildning i arbetsmiljöbrott och en egen miljöbrottsavdelning.
– Vi har mest resurser norr om Stockholm, menade Sven-Olov Lundbäck från polisen på presskonferensen.
Vad det innebär i praktiken återstår att se. Vid dödsolyckan på Nordkalks anläggning på SSAB:s område hann flera allvarliga brott preskriberas innan förundersökningen var klar.
Det är långt ifrån någon slump att alla dödsfall på senare år på SSAB har inträffat bland under­entreprenörer. Förutom att de ofta sköter underhållsarbete som är mer riskfyllt, är anställda hos underentreprenörer mer pressade. Både bland småfirmor och utländska företag är fackets ställning ofta svag eller helt frånvarande.

Dödsolyckorna kan stoppas men då krävs krafttag. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv står för:

  • Stoppa villkorsdumpning och ökad stress via privatiseringar, bemanningsföretag, outsourcing med underentreprenörer, ”ungdomsavtal”, papperslösa med mera. Kollektivavtal åt alla.
  • Återuppbygg fackens styrka, med kamp för facklig vetorätt mot omorganisationer inklusive outsourcing, bemanning, uppsägningar och nedläggningar.
  • Återupprätta resurserna till Arbetsmiljöverket, arbetslivsforskning och företagshälsovården.
  • För ett demokratiskt kontrollerat rättsväsende och polis med resurser att ställa arbetsmiljö­brottslingar till svars.
  • Säkerhet och arbetsvillkor före vinstintresse. Förstatliga storföretag och banker under demokratisk kontroll och styre av de anställda. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!