Ny fackfientlig EG-dom

2008-04-16 13:46:46




EG-domstolen fortsätter att döma till arbetsgivarnas fördel. I december gav de i Lavalmålet (skolbygget i Vaxholm) arbetsgivarna rätt att betala minimilöner till utländska byggnadsarbetare där facket krävde kollektivavtal och lika lön som svenska byggnadsarbetare. Den 3 april var det dags igen då domstolen återigen dömde till förmån för arbetsgivarna i det så kallade Rüffertmålet. Domen kommenterades av Lars Gellner från Svenskt Näringsliv som ”tillfredsställande” och inte särskilt ”överraskande”.

Den här gången handlade det om den tyska delstaten Niedersachsen som beställt ett fängelsebygge.
En polsk byggfirma vann kontraktet, men vägrade att följa det regionala kollektivavtalet och sa att man inte var skyldig att betala mer än de mycket lägre (hälften) minimilönerna i de nationella och allmängiltigförklarade (lagstiftade) byggavtalet. Företaget förlorade kontraktet och vände sig då till EG-domstolen.

Fri rörlighet

EG-domstolen motiverar sin dom med att Niedersachsens krav strider mot den fria rörligheten av tjänster och kör över delstatens lag som säger att entreprenörer ska betala minst de löner som gäller i kollektivavtalet på orten.
I Sverige finns inga lagstadgade minimilöner. Lönerna avtalas fram i kollektivavtal efter förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.
Därför tror t ex Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd, inte att just Rüffertdomen kommer att förändra något på den svenska arbetsmarknaden.

Fritt för lönepress

”På europeisk nivå kommer Rüffertdomen att öppna upp för lönekonkurrens och allvarligt rubba förtroendet för EU bland Europas löntagare”, skriver de tre fackjuristerna Dan Holke, Claes-Mikael Jonsson (LO) och Ingemar Hanskär (TCO) i ett gemensamt uttalande.
– Effekten i Tyskland blir att det är fritt fram för företagen att konkurrera med löner som ligger långt under de ”normala”, säger Holke.
TCO:s ordförande Sture Nordh kräver i TCO-tidningen att EU-rätten ändras, nu när EU:s utstationeringsdirektiv inte längre skyddar arbetare mot social dumpning.
Fackföreningsrörelsen är nu också oroad över att EU-rätten verkar stå i strid med ILO:s konvention 94 som ger myndigheter rätt att kräva att det är kollektivavtalen som ska gälla. ILO står för International Labour Organisation. Konvention 94 är undertecknad av 9 EU-länder. Sverige är inte ett av dessa. Wanja Lundby-Wedin och LO-ledningen har att stå till svars för sin tilltro och sitt stöd till vad som återigen har visat sig vara kapitalets EU.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!