Ny folkrörelse för välfärd utan vinst

2013-09-25 11:28:00




Flera tusen personer i 11 städer från Luleå i norr till Malmö i söder demonstrerade i lördags den 21 september mot vinster och för en upprustad gemensam välfärd.

Det välfärdsindustriella komplexets makthavare och facktoppar som samma helg filade på en hycklande överenskommelse om en ”etisk kod” för profitörerna inom vård och omsorg kan inte ha undgått att känna flåset från den höga kampstämningen i Folkkampanj för Gemensam Välfärds demonstrationer.

– Vi demonstrerar här idag och det här är början. Vi sätter bollen i rullning och vi tänker se till att den här frågan inte sopas under mattan under valrörelsen, förklarade Arne Johansson i samordningsgruppen för kampanjen, i en intervju som sändes i Ekot över hela landet på demonstrationsdagen.
– En ny folkrörelse är född, utropade samtidigt Lars Henriksson i Göteborg sedan hun­dratals demonstranter sträckt upp handen för löften om fortsatta aktivism under val-året.
– Jag tror att det här är början på något stort. Jag hoppas att det här kommer att öka trycket på frågan, sa också Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt, som intervjuades av GT/Expressen under demonstrationen i Göteborg.

Linda Tillybs från GS-facket i Östra Svealand, som deltar i samordningsgruppen i Stockholm var särskilt nöjd över ett fackligt block med god anslutning från SEKO, GS-facket och Kommunal som marscherade tillsammans med många lärare.


”Attendo, Carema, riskkapital – ut ur vården, lämna det ni stal!” och ”Vad vill vi ha – Välfärd åt alla!”, var slagord som hördes på gatorna runt om i Sverige i lördags.

Med manifestationerna den 21 september skrevs ett nytt kapitel i kampen för en välfärd utan vinst. På tio platser – Malmö, Helsingborg, Göte­borg, Linköping, Stockholm, Väster­ås, Uppsala, Sundsvall, Umeå och Luleå, genomfördes det ­manifestationer. Dessutom anordnade Socialistiskt Forum i Gävle, som hölls samma dag, ett stödarrangemang för kampanjen.
I Stockholm var det omkring 2 500 som samlades på Medborgar­platsen för att avtåga mot Mynttorg­et.
I Göteborg deltog cirka 1 000 personer i demonstrationen.

Totalt var det flera tusen som demonstrerade, trots medias medvetna bojkott av kampanjen inför den 21 september. Under demonstrationsdagen kände sig dock SVT, radions Ekot och en rad lokaltidningar tvungna att ge viss publicitet till protester­na.

Det fackliga inslaget
var stort, vilket märktes i tågen såväl som vad gäller talare.
I Sundsvall talade exempelvis SEKO Mellannorrlands ordförande Mikael Lidholm.
Dagarna innan hade SEKO Mellannorrland uttalat att:
”Slaget om en behovsstyrd – icke vinstdriven – välfärd och samhällsser­vice är i slutändan en ödesfråga om vilket samhälle vi vill leva i. Vi i den fackliga rörelsen behöver ta hotet på allvar, och medvetandegöra och mobilisera våra medlemmar.
SEKO:s avdelning Me­llannorrland, som stödjer och deltar i Folkkampanjen för Gemensam Välfärd, uppmanar SEKO-klubbar och medlemmar att delta i Folkkampanjens manifestation den 21september.”
I Stockholm var det inte minst många SEKO-medlemmar som deltog och Alexander Lindholm från SEKO Stockholm talade.
I Umeå hade Kommunal uppmanat alla sina medlemmar i staden att gå med i demonstrationen.
– Det är vi som kan jobbet och ser inifrån vad som pågår. Det är vi som ska styra jobbet, inte byråkrater, sa sjuksköterskan Gunilla Wettersjö, som var första talare i Stockholm.

Estradören Olof Buckhard möttes av stort jubel när han i Stockholm beskrev högerregeringen som en ”ohelig allians av krimininella”.
Privatiseringarna är ju inget annat  än stöld av offentlig egendom och skattemedel.
– Uppfattningen att detta är bara början och att kampen måste gå vidare genomsyrade alla demonstrationer.
– Äntligen görs det något, det är vår skyldighet mot våra barn att värna om värden som solidaritet, sa en demonstrant i Uppsala.
– En ny folkrörelse har fötts, var budskapet efter demonstrationen i Göteborg.
– Det handlar också om medmänsklighet och sunt förnuft att förbjuda vinster i välfärden. Och då måste vi göra våra röster hörda och organisera oss, sa lärarstudenten Klara Eldforsen, som var en av flera hun­dra demonstranter i Malmö.
Att manifestationen gav mersmak står klart, och i Västerås beslöt demonstranterna att fortsätta ha dessa manifestationer på Sigmatorget den första lördagen i varje månad.

Den 21 september blev en rejäl plattform för fortsatt kamp.
Eller som Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå, sa i sitt tal:
– Bakom riskkapitalbolaget står väldigt mäktiga ekonomiska intressen med förgreningar in i många partier. Svenskt Näringsliv har startat en kampanj med flera hundra miljoner i budget för att försvara vinster i välfärden. Det är ingen slump att en av sveriges rikaste kapitalistfamiljer, Wallenberg, står bakom det största skolföretaget Academedia och ett av det största vård och omsorgbolagen, Aleris. Även bankerna tjänar på detta: Det är de som lånar ut pengar till riskkapitalisterna för välfärdsköpen.
– Rättvisepartiet Socialisterna ­säger: Ha inga illusioner om att läggandet av en valsedel i ett kuvert om ett år kommer att räcka för att stoppa nedskärningar och vinstintresset i välfärden. För att pressa igenom ett stopp för välfärd efter plånbok och ­ersätta det med välfärd efter behov kommer det att behövas en organise­ring och mobilisering utanför riksda­gen.

Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!