Ny strejk mot slavvillkor

2016-04-06 10:46:11

foto: Mattias Bernhardsson
Taxichaufförerna fortsätter sin kamp mot de slavliknande villkoren.

Upp till 200 taxichaufförer och -åkare deltog i en strejkaktion den 31 mars – den andra strejkaktionen för mars månad – i protest mot landstingets lönedumpning samt för rätten till kollektivavtal och MBL (medbestämmandelagen).

Efter ett morgonmöte på Bromma Block i Stockholm inleddes taxikortegen av 80 bilar. Allt eftersom anslöt sig fler och fler. Taxiklubben och Transportarbetarförbundet riktar kraven till landstinget och Cabonline Group (före detta Fågelviksgruppen) som äger bolagsjättar som Taxi 020 och Taxi Kurir.
Taxichaufförernas löner har sänkts med tusentals kronor och bolagens vägran att teckna kollektivavtal innebär att chaufförerna inte har semesterersättning, tjänstepension, sjukersättning eller föräldraledighet.

Chaufförerna och åkarna körde tutandes i tio kilometer i timmen i kortege förbi bolagens kontor, färdtjänstnämnden, Landstingshuset och riksdagen. Ur ledarbilen hölls appeller från ljudanläggning. Många som inte deltog i kortegen ställde dock bilen under några timmar.
Taxi 020:s vd Claes Löfvenberg betedde sig väldigt aggressiv vid strejkaktionen. Med anledning av de tidigare hoten valde Allonias Sebhatu från Taxiklubben att filma Löfvenberg när han dök upp för att provocera. vd:n svarade genom att slå mobilkameran ur Allonias hand med kraft. Skärmen krossades mot gatan och vd:n är nu polisanmäld för misshandel.

Efter den förra strejkaktionen den 17 mars, då uppemot 200 chaufförer deltog, har Taxi 020 gått ut och hotat chaufförer med uppsagda kontrakt och spärrade legitimationer på livstid. I ett brev från bolaget påstås det vara olagligt att strejka utan att förhandla först, vilket absolut inte stämmer. Faktum är att fredsplikt enbart gäller om chaufförerna har kollektivavtal, vilket Taxi 020 vägrar att teckna.
Hoten bidrog till att strejken inte samlade ännu fler. Men samtidigt har flera åkare – det vill säga arbetsgivare – anslutit sig till chaufförernas kamp. Åkerierna är de som formellt anställer chaufförerna, men det är bolagen som styr och sätter villkor som även drabbar åkarna.

Förra året jobbade en chaufför ihjäl sig. Han fick hjärtinfarkt i garaget. Hans arbetsschema var avslöjande: tolv dagar arbete, två dagar ledigt, tolv dagar arbete, två dagar ledigt, tolv dagar arbete, två dagar ledigt.
– Det är en skandal att Allianshögern i landstinget upphandlar färdtjänst till dessa slavvillkor och på så vis hjälper taximonopolet att växa och slå ut de få företag som har kollektivavtal. Men detta gäller också kommunernas upphandling av skolskjutsar. Chaufförerna jobbar ibland 12-14 timmar per dygn för att få ihop till existensminimum och måste alltså köra äldre och skolbarn trötta medan bolagen maximerar vinsterna, säger Mattias Bernhardsson, som har stött chaufförernas kamp sedan år 2013 och har drivit deras krav på kollektivavtal i upphandlingar i Haninge kommunfullmäktige där han sitter vald för Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
Även Ali Esbati från Vänsterpartiet (V) var ute och stöttade taxichaufförernas kamp. Vänsterpartiet har drivit krav på kollektivavtal i landstingets upphandling i flera år.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!