Ny ubåtshysteri

2014-10-24 10:38:44
Ett par otydliga observationer har fått den svenska marinen att dra igång en stor operation för att undersöka om det pågår ”undervattensverksamhet av främmande makter” i Stockholms skärgård. Detta har snabbt fått media, allt från SvD och DN till kvällstidningarna, att blåsa upp krigsrubriker som påminner om 1980-talets ubåtshysteri, då marinen jagade inbillade ubåtar i snart sagt varje badvik.

Försvarsutskottets nye ordförande, folkpartisten Allan Widman, höjer åter rösten för svensk NATO-anslutning och ropar på ett upprustat försvar för 100 miljarder kronor.
Kommer ni ihåg Whiskey on the Rocks? 1980-talets ubåtshysteri drog igång sedan en gammal rysk ubåt, U137 av Whiskey-klassen, med dånande dieselmotorer i ytläge och svår dimma hade navigerat fel och hösten 1981 gick på grund på en klippa utanför örlogsbasen i Karlskrona. Efter detta sågs ryska ubåtar överallt. Periskop rapporterades från både Mälaren och fjärden framför kungliga slottet i Gamla stan.
Återigen drar media nya paralleller till 1980-talets ubåtsjakt på ett sätt, som totalt tycks ha glömt det pinsamma faktumet att det som då bombades mest var minkar och sillstim. Förutom att det i den enda riktigt heta incidenten i Hårsfjärden 1982 ganska säkert var fråga om en NATO-ubåt.
”Alla indiciekedjor i utpekandet av Sovjetunionen byggde på vad försvarsstaben levererat. Ingen av dem höll. De har av senare utredningar konstaterats inte tåla en noggrannare granskning. Sedan dess har både amerikaner och britter sagt att visst var de i svenska vatten”, skrev Mathias Mossberg, huvudsekreterare i 2000 års ubåtsutredning, i ett debattinlägg i SvD 2008.
Ändå är spänningarna i Östersjöområdet idag sådana att vi inte kan utesluta att ryska ubåtar har farit genom svenska vatten. Det kalla krig som slutade med Sovjetunionens kollaps har ersatts av ett nytt kallt krig.

Sverige har de senaste månaderna och veckorna deltagit i den ena NATO-övningen efter den andra med udden mot Ryssland.
Som man kan läsa på Försvarsmaktens hemsida deltog Sverige under elva intensiva dygn, strax innan valet, i en övning kallad Northern Coasts. Östersjön fylldes av 58 stridsfartyg, ubåtar, helikopt­rar och stridsflyg från 13 länder. Dagen därpå avslutades en amfibieövning på Gotland.
Så sent som i fredags, samma dag som de första observationerna av misstänkt verksamhet kom in, avslutades ännu en samövning där den svenska marinen skulle leta efter en försvunnen holländsk ubåt i svenska vatten!
Ju närmare Sverige knyts till NATO, desto mer bidrar också Sverige till en ökad spänning i Östersjöområdet. Nya farliga steg togs när Sverige ifjol anslöt sig till NATO:s snabbinsatsstyrka och då regeringen den 28 augusti undertecknade ett avtal om ”värdlandssupport”, som tillåter NATO att under krig och kriser operera från svenskt territorium.
Som den före detta utrikesministern Hans Blix och den före detta statssekreteraren på försvarsdepartementet Sven Hirdman varnade i SvD den 1 september kommer ”en allt starkare NATO-integrering av Sveriges och vår Östersjökusts försvarsanläggningar att leda Ryssland till att trappa upp sin militära förmåga och aktivitet i Östersjöområdet.”
RS/Offensiv kräver NATO ut ur Sverige och nej till militär upprustning – använd resurserna till att bekämpa verkliga hot som ebolan och den globala uppvärmningen! ■