Nya nedskärningar hotar jobben i Umeå

2009-11-25 18:47:59




Gymnasieskolorna i Umeå tvingas dra åt svångremmen rejält. En grundskola hotas av nedläggning och för en annan har beslutet om nedläggning redan fattats. Samtidigt säger en borgerlig gruppledare att ”man måste ta i om man ska hitta nåt att klaga på”. Detta speglar den självbelåtna attityden från Umeås makthavare. Låt oss se vad som verkligen hänt med ekonomin i Umeå sedan juni 2008.

När Umeå kommunfullmäktige i juni i år antog budgeten för de komman­de tre åren hade resurserna för 2010 minskat kraftigt jämfört med budgeten som antogs i juni 2008. Totalt ha­de resurserna för år 2010 minskat med 312 miljoner kronor.
Sedan dess har både skatteintäkter och stödet till kommunerna förbättrat läget med sammanlagt 202 miljoner kronor. Men trots detta tillskott så har alltså Umeå kommuns resurser för 2010 krympt med hela 110 miljoner kronor – mellan juni 2008 och juni 2009. Och tittar vi framåt är läget ännu mörkare: För år 2011 saknas hela 334 miljoner kronor.
I dagsläget har Umeå kommuns resurser minskat med 444 miljoner kronor under de kommande två åren i jämförelse med utgångsläget i juni 2008.

Bakom dessa siffror finns ett ök­at hot mot jobben och servicen.
Ett exempel är skolorna. För- och grundskolenämnden beordrades att spara uppemot 45 miljoner kronor 2010. Sedan de extra pengarna tillkom skrevs sparkravet ned med 35 miljoner kronor.
Likväl hotas Östra Ersbodaskolan av nedläggning och beslut har redan fattats om att lägga ned Sofiehemsskolan, trots protester från föräldrar och elever (se särskild arikel nedan).
Även Gymnasienämnden står in­för stora besparingar. Totalt rör det sig om en budgetminskning på 13,7 miljoner kronor 2010.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Umeå har i sin alternativa budget ve­lat satsa mer på skolorna. Vi har bland annat pekat på de 38 miljoner kronor som har avsatts till Kulturhuvudstadsåret 2014.

– Vi vill att man ska riva upp beslutet om att Umeå tar på sig att vara Kulturhuvudstad år 2014, säger Jan Hägglund, RS i Umeå.
– Utöver de hundratals miljoner som själva jippot kostar finns långt gångna planer på en rad skrytprojekt för flera miljarder, varav kommunen kommer att få bära en stor del av kostnaden. Det är oansvarigt av kommunen att satsa på jippon som kulturhuvudstadsåret.
– Nu måste fokus sättas på jobben och behovet av att öka personal­tätheten inom bland annat äldreom- sorgen och skolan. Det finns en rad personalgrupper som riskerar att gå ned på knäna om personaltätheten fortsätter att minska, avslutar Hägglund.
Robert Jansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!