Ockupation mot lyxrenoveringar

2015-11-25 12:16:02

foto: Ammar Khorshed
– De tycker att de kan köra över folk här, menar Ana Fors och Ada Yamada, två av dem som ockuperar Walla scen mot lyxrenoveringar.

Den 30 november demonstrerar hyresgäster från Valla torg mot lyxrenoveringar. Samlingen är klockan 16.30, och Offensiv har nåtts av beskedet att Hyresgästföreningen har vidgat demonstrationen till att gälla alla hyresgäster som är emot hyreshöjningar. Vi besökte den pågående ockupationen av Walla scen vid Valla torg i södra Stockholm. 

Det är en handfull till uppåt 30 personer som sover över på Walla scen varje natt för att upprätthålla ockupationen, som är en protest mot det allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshems planer på lyxrenoveringar följt av chockhöjda hyror, men också mot att verksamheter tvingas ut ur sina lokaler. Just den här dagen ordnar ockupationen en minifestival.

Walla scen används bland annat för teater och fungerar som en öppen samlingsplats för lokal­invånarna. Hyreskontraktet sades upp vid senaste månadsskiftet och Stockholmshem vill att lokalen används som byggbarack under de omfattande renoveringarna av bostadsbeståndet. Redan idag saknas det möteslokaler och ockupanterna fruktar att en upprustning av området kommer att leda till alltför höga hyror för teatern att klara av.

En av ockupanterna, Ana Fors, förklarar att de kräver en bostadspolitik för låginkomsttagare och pensionärer. Många på Valla torg känner att de inte har något att säga till om. Istället står hyresgästerna inför ”falska val” gällande renoveringarna som alla kommer att innebära alltför höga hyror.

– De tycker att de kan köra över folk här. De skulle aldrig göra så i Hammarby sjöstad, säger Ada Yamada, en annan ockupant som har varit med sedan ockupationen inleddes. 

Stockholmshem har nyligen avbokat och skjutit upp förhandlingarna, men ännu finns ingen polisanmälan upprättad för ockupationen och inget datum är satt för när lokalen måste utrymmas. Stockholmshem har även lämnat samrådet med hyresgästföreningen om hyresgästernas renoveringar och hyror.

Aktivisterna är tydliga med att lyxrenoveringar – eller ”renovräkningar” – är en fråga som berör många andra än bara de boende runt Valla torg och hänvisar till striden i Tensta i våras. Där krävde hyresgäster permanenta boendelösningar när Svenska Bostäder ville vräka dem efter att korttidskontrakten hade löpt ut.

Lyxrenoveringarna har marknadsförts som en miljövänlig upprustning av området, så kallat ”grow smarter” (väx smartare), subventionerat av EU-pengar. Det kommer dock att bli dyrt och exklusivt.

Offensiv fortsätter dagen med att knacka på och prata lite med hyresgäster om de 40-55-procentiga hyreshöjningar som Stockholmshem vill driva igenom. En pensionär, som vill vara anonym, berättar:

– Jag är 93 år gammal och har bott här i 54 år. Jag känner mig helt förstörd över vad som kommer att hända. Det här är mina barns föräldrahem och jag har inte råd att flytta tillbaka hit när de höjer hyrorna. Många äldre som bor i huset har bott här väldigt länge och blev chockade när de började prata om den här renoveringen och hyreshöjningarna och vet inte hur de ska klara allt.

Maths Bertell säger att han skulle ha  råd med hyreshöjningen, men är emot det ur flera aspekter. Det är till exempel väldigt lång tid att vara evakuerad i 13 månader och solidariteten väger in. 

– Idag har husen en bra mångfald, många pensionärer och en viktig blandning av boende. Renoveringen ökar gentrifieringen, många av hyresgästerna kommer aldrig att komma tillbaka och det blir ett mer homogent boende.

– Det är väldigt märkligt att de pratar om hållbarhet när de blåser ut alla kök. De här 1960-talsköken är av extremt bra kvalité, de behöver bara målas om. 

– På Stockholmshems informationsmöte verkade de väldigt dåligt förberedda och hade inga argument. Det ska till exempel isoleras, tätas, sättas upp solceller och göras stambyten. Inget av detta måste innebära hyreshöjning. För klimatåtgärderna får de ju EU-pengar. Det finns inga förklaringar till att de måste riva hela väggar.

– Vi har faktiskt ett kontrakt, hyresgästerna och Stockholmshem,
där vi sköter underhållet. Det är tveksamt om de kan göra så här.

Protesterna har redan lett till att  hyreshöjningen som Stockholmshem vill ha har sänkts från 55 till 40 procent och att det ska finnas två nivåer av underhållsnivå att välja på. Men kampen måste så klart fortsätta och allt stöd måste ges till ockupanterna. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) anser att renoveringar inte alls ska leda till hyreshöjningar. Bostadsbolagen har under decennier tagit in hyror som varje gång är högre än kostnaderna för det faktiska boendet som borde ha lagts undan till framtida renoveringar. Renoveringar är alltså redan betalda. Rättvisepartiet Socialisterna menar att alla hyresgäster har rätt till en modern standard och hyror som de klarar av. 

Stadshusets rödgrönrosa styre har nyligen givit de allmännyttiga bostadsbolagen nya direktiv – att inga hyresgäster ska behöva flytta vid en påtvingad renovering och att det istället ska finnas tre olika nivåer av renovering att välja på. 

Visst är det bättre än att bli bostadslös, men i förlängningen leder det till ökade klassklyftor i boendet. Och vid varje byte av hyresgäst lyxrenoveras det ändå. 

Istället borde alla ha rätt till modern standard utan hyreshöjningar, något som skulle kunna uppnås om Hyresgästföreningen blev en kämpande organisation. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!