Oenig revision granskade Luleå kommuns Rikshemaffär

2016-03-16 10:45:16

foto: Jonas Brännberg
Kritiken hopar sig mot kommunens utförsäljning av Lulebo.

Nyligen presenterades den granskning som Luleå kommun revisorer har gjort av den så kallade Rikshemaffären, där kommunledningen sålde 1 600 av Lulebos lägenheter samt ett antal samhällsfastigheter till fastighetsbolaget Rikshem.

Majoriteten av revisorerna menar att affären i stort sett har gått rätt till, medan fyra revisorer menar att det från den granskningsrapport som har upprättats inte går att avgöra om affären har gått rätt till.
Förutom revisionsrapporten har flera andra händelser bidragit till en ny debatt om turerna kring Rikshemaffären. Rikshems ”affischnamn” för affären, vice vd Ilia Batljan och vd Jan-Erik Höjvall, fick avgå efter en intern granskning som visade felaktig representation, tveksamma affärer där jäv har kunnat föreligga med mera. Även Rikshems styrelseordförande Mats Mared och hälftenägaren fjärde AP-fondens vd Mats Andersson har fått gå.
En del av kritiken rör vidlyftig representation till kommunföreträdare, men det framgår dock inte om det är Luleå kommun det handlar om. Något som spär på ytterligare frågetecken kring affären är tidningen Fastighetsvärldens utnämning av Rikshems affär i Luleå som årets tredje bästa fastighetsköp.

I Luleå försöker dock kommunledningen och framförallt det ansvariga kommunalrådet Niklas Nordström att ducka för stormvindarna genom att inte ge några kommentarer.
När revisionen beslutade sig för att genomföra en utredning kring Rikshemaffären, på en förfrågan från Vänsterpartiet, kontaktade Niklas Nordström revisorerna och kritiserade den granskning de tänkte göra. Efter det togs några av revisionsfrågorna bort.
Den kritik som kommer fram i revisionsrapporten handlar framförallt om bristande upphandling av stödtjänster för att genomgöra affären. Dock ansåg fyra av nio revisorer att revisionsrapporten inte var tillfredsställande. Tre av revisorerna skriver: ”Vi har fått intrycket att slutsatsen i rapporten grundar sig på uttalande från intervjuade personer, ingen av de intervjuade har lyft fram något formellt process fel och inte från insamling av fakta, dokument (protokoll) och analys som ställs mot revisionskriterier.”

Den revisor som har nominerats av Rättvisepartiet Socialisterna, Liv Shange, tar upp samma kritik och tillägger:
”Det framgår av granskningen att affären till mycket stor del har hanterats av en så kallad politisk ledningsgrupp bestående av kommunalråden Niklas Nordström (S), Yvonne Stålnacke (S), Moderaternas gruppledare Anders Josefsson och Lulebos styrelseordförande Emma Engelmark (S) (Lulebos vice styrelseordförande Gun-Britt Mårtensson omnämns också som medlem i gruppen vid ett tillfälle i rapporten).
Det framgår av granskningen att gruppen utnämnde sig själv och själv formulerade sitt uppdrag. Den politiska ledningsgruppen och dess roll borde ha granskats långt mer ingående på frågorna om initierandet av försäljningsprocessen, arbets- och ansvarsfördelning, upphandlingar, delegation, och ’var’ fastigheterna till försäljning valdes ut.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!