”Offensiv och RS var avgörande för vår kamp”

2012-05-18 14:23:26


Gafour Abbasnejad.

Det är nästan 40 år sedan första numret av Offensiv gavs ut. Mycket har ändrats sedan dess men ambitionen hos Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna (RS), som utgivaren numera heter, har hela tiden varit att Offensiv ska vara en del av den kamp som arbetare, unga, invandrare m fl för. Några av de som kämpat i Norrbotten får här säga sin syn på Offensiv.

– Offensiv och RS agerande var avgörande för vår kamp, tycker Elisabeth Carlsén, en av de tio tvätteriarbetare i Boden som efter upp till 40 års anställning fick sparken, helt i strid med lagen om anställningsskydd.
– Kampen för att få upprättelse blev lång och under de fyra åren var pressen på de tio hård, men de höll ut och vann en seger där arbetsgivaren till slut tvingades betala ut cirka fyra miljoner i ersättning.
– Vi kände ett oerhört starkt stöd från Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna. Ni fanns kvar hela tiden, även efter att vi vunnit. De andra som var med i början försvann bara.
– Offensiv har ett helt annat tänkande än andra. Ni står inte bara och säger saker, ni gör det också som till exempel ställde ni upp när vi demonstrerade.

En annan stridbar grupp som Offensiv har skrivit mycket om genom åren är gruvarbetarna i Malmfälten. De har tagit strid både i arbetsplats­frågor och vad gäller arbetares situation i allmänhet.
– Jag började prenumerera på Offensiv i samband med Upprop för Rättvisa 1996, då vi åkte till Stockholm för att demonstrera mot den socialdemokratiska regeringens nedmontering av välfärden, berättar Sixten Snell, numera pensionerad gruvarbetare, boende i Erkheikki utanför Pajala.
– Sedan dess har jag stött på Offensivs reportrar och Rättvisepartiet Socialisterna vid ett antal tillfällen. Senaste vid den vilda strejken på LKAB 2007. Då delade jag ut Offensiv i gruvan så att folk kunde läsa. Jag tyckte Offensiv skrev bra om strejken.

Vad tycker du att en Offensiv med fler sidor borde skriva mer om?
– Inte om sport i alla fall! (Skratt) Det viktiga är de lågavlönade arbetarnas situation. Det är ju framförallt kvinnor det handlar om. Vad kommer Socialdemokraterna att göra åt det om de får makten? Vad har de för politik? Det är samma som borgarnas. De är också för privat vård och vinster i välfärden och säger ­inte heller nej till RUT – att överklassen ska få bidrag. Det är helt fel. Jag ­tycker att ni ska lyfta fram att Socialdemokraterna inte har någon ideologi, det är bara gradskillnader mot Moderaterna.

Vid två tillfällen har Offensiv speglat lokalvårdarna i Luleås kamp mot att bli privatiserade.
Först 2003 och sedan 2008, när även andra delar av tekniska förvaltningen hotades. Vid båda tillfällena har kommunledningen tvingats backa, även om privatiseringen inte stoppades helt.
– Ni var till stor hjälp. Ni vet hur en slipsten ska dras. Vi hade ingen tidigare erfarenhet  av hur man ska gå tillväga och det var ingen annan som stod bakom oss.
– Visst tror att jag att protesterna hjälpte och att vi var aggressiva. Sedan vi vann 2008 har det varit tyst om nya försämringar.
– Så visst hjälpte det att vi syntes och stod på barrikaderna, tycker Anna Lövgren-Enbom, lokalvårdare och en av de mest aktiva i kampen mot privatiseringar­na.

Ända sedan starten 1973 har Offensiv haft en internationalistisk utgångspunkt och kampen mot rasism har alltid varit ett centralt tema.
Efter EU-inträdet och de brutala försämringarna av flyktingpolitiken har kampen för asylrätten blivit allt viktigare.
– Offensiv har man alltid kunnat lita på. Ni skriver om vad som händer i asylkampen i hela Sverige och om asylsökandes situation. Och ni kopplar ihop det med kampen mot rasism, säger Gafour Abbasnejad, nyvald ordförande för Iranska flyktingars riksorganisation och mångårig asylaktivist i Boden.
– Idag råder en omänsklig situation i hela världen. Tidningar som Offensiv behövs, som är radikala och återger arbetarklassens berättelse. Vi får jättestort stöd i asylkampen, kampen mot rasism och klasskampen i Offensiv.

Finns det något som utmärker Offensiv?
– När systemet i Sovjetunionen kollapsade var den borgerliga propagandan stark om att ’tiden för socialism och marxism är slut’. Efter det var det viktigt för radikala som kämpar för jämlikhet och frihet att säja ’Nej, det behövs tvärtom mer kamp mot kapitalismen. Det var ­inte socialism i Sovjetunionen’. Offensiv har hela tiden hävdat att Marx idéer kommer tillbaka. Det är jätteviktigt för mig som socialist.

Om Offensiv når 2 000 prenumeranter på autogiro får tidningen fyra extra sidor. Hur tycker du att de ska användas?
– Offensiv behöver skriva mer om arbetarklassen rättigheter; kvinnors  och barns rättigheter, o s v: Rättigheter som har kommit till stånd genom kamp och som de borgerliga nu försöker ta bort.
– Sedan är det viktiga att bemöta rasismen, avslutar Gafour Abbasnejad.
Intervjuer: Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!