Ökat förtryck i Azerbajdzjan efter Eurovision

2013-05-22 14:14:28




I samband med årets Eurovisionsschlagerfestival kom organisationen Civil Rights Defenders ut med en rapport om läget i landet ett år efter Eurovision hölls i Azerbajdzjan. Enligt rapporten har förtrycket ökat under det gångna året; motsatsen till vad människorättsorganisationer hoppats på efter den internationella uppmärksamheten.

Azerbajdzjan har undertecknat Europakonventionen som garanterar rätten till yttrandefrihet och information. Landets styrande har ­också skrivit under FN:s allmänna dekla­ration om mänskliga rättigheter och den internationella konventio­nen om medborgerliga och politiska rättigheter.
Trots det drabbas människorättsaktivister och oberoende journalister hårt av förföljelser och hot, och åtal fabriceras för att man ska kunna fängsla dem.
I mars dömdes Avaz Zeynalli, oberoende journalist och chefredaktör för den oberoende dagstidningen Khural, till 9 års fängelse för mutbrott, utpressning och skatteflykt. Zeynalli har öppet ­kritiserat den utbredda korruptionen i landet och attackerna på oberoende journalister och oppositionella aktivister.

Enligt Amnesty International och Institute for Reporters’ Freedom and Safety (IRFS) var rättegången mot Avaz Zeynalli inte korrekt genomförd, då han inte själv fick välja advokat,och försvaret fick inte tillgång till viktiga bevis under hela rättegången. Det är skäl nog till att tro att rättegångens utfall har politiska grunder.
Redan före rättegången hade Avaz Zeynalli suttit häktad i hela 16 månader. En dom på 9 års fängelse är extrem även för Azerbajdzjan, vilket också är ett teckan på att domen är politiskt motiverad.
Myndigheter hade före åtalet försökt censurera honom genom att stoppa utgivningen av hans tidning, Khural. Allt detta är även ett taktiskt drag från myndigheterna för att skrämma regimkritiska journalister till att hålla sig tysta.
I oktober kommer presidentval att hållas i Azerbajdzjan. ­Regeringen ser därför till att ingen kan tala ­illa om dem ostraffat, bland annat genom ett införande av en ny lag som förbjuder ”förtal” och förolämpan­de av regeringen på internet.
Den som bryter mot lagen kommer att tvingas betala höga böter eller till och med avtjäna fängelsestraff i upp till sex månader.

År 2005 ändrades lagen, som då sa att en president bara fick sitta på posten under två mandatperioder om fem år.
Efter lagändringen kan presidenter sitta ett obegränsat antal gånger, vilket kommer att ­innebära att den nuvarande presidenten, Ilham Aliyev, kommer att fortsätta som president trots att han har suttit vid makten sedan år 2003. Famil­jen Aliyev har styrt landet sedan en kupp 1993.
Azerbajdzjan är ett av sex länder som ingår i EU:s Östliga partnerskap, som bland annat initierades av Carl Bildt. Det är meningen att dessa länder ska närma sig ett medlemskap i EU.

Civil Rights Defenders och andra organisationer ställer kravet på att EU ska stå upp mot människorättsbrotten och korruptionen i Azerbajdzjan.
Men det som egentligen behövs för att bekämpa regimen och dess korruption är en enad klasskamp underifrån med internationellt stöd, för demokratiska rättigheter.
Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!