Öland Roots: Asylpolitik, veganism och regeringskritik

2016-07-27 14:11:02

foto: Natalia Medina
Promoe

Reggaefestivalen Öland Roots bjuder på ett par dagars andrum från den deprimerande samhällsutvecklingen och svikande politiker. Under årets paroll ”kärlek, solidaritet, medvetenhet” skapades en mötesplats för gemenskap, hållbarhet och kultur.

Sedan 2004 har föreningen Öland Roots drivit festivalen med samma namn. Föreningen är ideell och icke-vinstdrivande. Det är något som märks genom avsaknaden av reklampelare till förmån för närproducerad kultur, samt rimliga priser på mat, dryck och festivalpass. Öland Roots är något mer än en musikfestival och Maria Alm, en av festivalens arrangörer, berättar med glädje om festivalens 200 programpunkter och nära samarbeten med lokala kulturföreningar. Här erbjuds allt från yoga och dans till flottbyggande och blomkrans-vävning. 

Öland Roots har också ett arbete för miljö och hållbarhet som sticker ut. Exempelvis var dumpstring tillåtet på festivalen och noggrannheten med sopsortering fanns också där. 

– Vi vill också undvika plast och använder exempelvis komposterbara engångsbestick. Återbruk är också något vi hela tiden har i bakhuvudet. Bland annat så är en av scenerna byggd och dekorerad med återbrukat virke, berättar Maria. 

Nytt för årets festival var att all mat som serverades var vegansk. Nästan alla produkter i Ogräs-restaurangen på festivalen var dessutom KRAV-märkta. Detta som ett led i Öland Roots miljö- och djurrättsarbete. Ted Therner, ansvarig för Ogräs-restaurangen, berättar mer:

– Menyn har blivit en snackis. Vi bestämde oss tidigt för att bli en vegansk restaurang. Vi vill också vara nära Öland och jorden, vilket betyder att vi har valt närproducerade varor efter säsong. 

I Ogräs-restaurangen syntes fler tecken av återbrukning. Bord, stolar och tallrikar var gjorda av fallträd, trasiga byråer och dörrar, samt sneda och skavda plankor. Helt enkelt saker som storkommersen inte vill ha. 

Magkänslan gör att vi vill bidra till någonting bra. Det handlar om djurrätt, miljö och hållbarhet. Vi är också med i asylstafetten, för att samla in pengar, tält och sovsäckar till asylsökande. Vi vill visa att det går att välkomna alla i solidaritetens och gemenskapens tecken, säger Maria. 

”Vi är inte en del av procenten som tar”

Reggaemusiken är tätt förknippad med sin kritik mot ’Babylon’. Ursprungligen stod Babylon för de vita kolonialmakternas förtryck av de svarta samhällsmedborgarna. I en svensk kontext kan Babylon dock bäst beskrivas som ett kapitalistiskt samhälle präglat av maktmissbruk, korruption, konkurrens, profitjakt och konsumtionshets. Detta är något som kritiseras i text efter text från flera av våra reggae­artister. Jens Resch, aka Chords, som är en av artisterna i gruppen ’Helt Off’, funderar kring just detta under vår intervju med honom: 

– Det är så jag känner att samhället är uppbyggt. Vem tjänar på konsumtionssamhället? Det är bara en liten del. Vissa tar och ger inte. Vi är inte en del av procenten som tar.

”Asylpolitiken är så jävla skamlig”

Asylpolitiken och flyktingsolidaritet var en annan politisk fråga som gick som en röd tråd genom flera av de medverkande artisternas texter och mellansnack. Jönköpingsbandet ’Partiet’ gjorde under sin spelning en manifestation för att få publiken att på allvar sätta sig in i flyktingarnas situation och se den humanitära katastrof som EU skapat. Bandmedlemmarna bar flytvästar och på varje medlems flytväst var sedermera deras namn och personnummer inskrivna – precis som fler och fler flyktingar som riskerar livet på vägen över haven väljer att göra; för att kunna identifieras om det värsta skulle hända.

Under vår intervju med Fredrik lös ilskan igenom när asylpolitiken och den växande nazismen kom på tal:

– Asylpolitiken är så jävla skamlig. Människor drunknar i medelhavet och vi finansierar flyktinggränserna med våra skattepengar. Nazismen växer i Europa – och det suger!

Fredrik passar också på att ge SD en känga och poängterar att deras propaganda och retorik är extremt lik den som användes i Nazityskland. Han talade även om vikten av att försöka förändra och inte acceptera samhällets orättvisor. 

– Inget blir bättre av sig självt. Se exempelvis vad Svenska Akademien gjort för medvetenheten inom musiken, eller vad Gudrun Schyman gjort för feminismen. Genom musiken hoppas vi också på att påverka och inspirera. Tillsammans gör vi skillnad.  

”Grunden för att förändra samhället är genom revolution”

Mårten Edh, känd under artistnamnet Promoe, var pigg på att kritisera regeringens högersväng och de svek som våra politiker gång på gång gjort. Bland annat talade han bekymrat om Miljöpartiets svängning i flyktingpolitiken och sossarnas val att inte erkänna Västsahara. 

– Jag tänker mycket på politikers svek. Inte för att jag röstar på S eller MP, men det är deprimerande att makt och prestige har blivit viktigare än politiska ideal.

Promoe är också tydlig med att han ser att vägen framåt består i revolution och organisering: 

– Jag känner mig hemma med de orden. Grunden för att förändra samhället är genom revolution. Sedan hur den revolutionen ser ut kan diskuteras. Det viktigaste är att diskutera och tänka efter på vad man kan göra rent politiskt, utöver att rösta. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!