Oljeindustrins ”Tjernobyl”

2010-06-02 18:03:25




Oljeriggen Deepwater Horizon, hyrd av BP, exploderade den 20 april. Händelsen kallas redan för den allvarligaste oljekatastrofen i USA:s historia och kan komma att förvärras. BP:s försök att stoppa läckaget har hittills misslyckats och nu tror man att läcka­get kan pågå ända fram till i augusti.

Explosionen kostade elva arbetare livet och har drabbat känsliga natur­områden i Louisiana, Alabama och Mississippi. För varje dag förvärras det som redan betecknas som den allvarligaste oljekatastrofen i USA:s historia. Sedan explosionen den 20 april har mellan 12 000 och 19 000 fat olja läckt ut om dagen. Utsläppet är minst 1,5 gånger så stort som vid Exxon Valdez-olyckan i Alaska 1989 – och riskerar att öka.

BP:s försök att stoppa läckaget har misslyckats. Nu ska man prova en ny metod som innebär att man bland annat ska kapa en del av det rör som har lett upp oljan ur källan, men förhoppningarna på lösningen verkar vara små. I söndags (den 30 maj) tala-de både Vita Huset och BP om de avlastningshål som borras i havsbotten för att minska trycket i källan, men fram till dess de är klara kan utsläppen från oljekällan komma att öka med omkring 20 procent – enligt Vita Huset.
– Det råder inget tvivel om att den slutliga lösningen ligger i avlastningshålen, som blir klara i augusti, sa BP:s vd Tony Hayward (Dagen Nyheter den 31 maj).

I söndags demonstrerade omkring 500 personer i New Orleans. ”Ekomördare”, ropade en av dem, Belinda Sopczak, som höll i en skylt med BP:s logotyp som ögon i en dödskalle och företagets initialer uttydda som ”British Polluters” – enligt DN den 31 maj. Frustrationen är stor, då området är starkt ekonomiskt beroende av fisk och skaldjur. I Manchacområdet i Louisiana är oron stor över hur olje­katastrofen utvecklas – då inte ens regeringen och industriexperter säger att allt kommer att återgå till det normala.
I Daily Star den 29 maj intervjuas boende i området:
– Vi kommer att stå inför en katastrof vi aldrig någonsin sett. Vi kanske aldrig ser området rent under vår livstid, sa Brenda Harris, som har bott länge i Manchacområdet.
– Det är större än Katrina. Det kommer inte att bli okej, sa Billie Militello.
En annan invånare hänvisar till Exxon Valdez-olyckan i Alaska och sa att då såg det bra ut till dess att man lyfte på en sten, och hur ska man nu få ut oljan ur träsken? Många oroar sig också för vad som ska hända om området drabbas av en orkan – som kan sprida oljan ytterligare.

Oljeindustrins ”Tjernobyl”, som läckaget kallas, är ytterligare ett bevis på kapitalismens livsfarliga rov­drift på miljön. Giriga kapitalister spelar rysk roulett – men pistolen är inte riktad mot deras huvuden, utan mot miljön och alla de arbetare som nu drabbas av katastrofen. Oljebolag och regeringar oroar sig för den hotande ”oljeproduktionstoppen” och tar allt större risker för att komma åt den olja som finns kvar – förblindade av ”vinsten framför allt”. Istället krävs det nu massiv kamp av arbetare världen över, för ett förstatligande av bland annat energisektorn under demokratisk arbetarkontroll, för att kunna fasa ut oljan och ersätta den med ren och säker energi som sol-, vind- och vattenkraft.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!