Paul Murphy invald i Irlands parlament

2014-10-17 11:33:34


Paul Murphy blir nu den tredje CWI-medlemmen i det irländska parlamentet.

Anti-åtstramningsalliansens (Anti-Austerity Alliance, AAA) seger chockar det politiska etablissemanget och är en återspegling av massrevolten mot vattenskatten och åtstramningspolitiken i Irland.

Paul Murphy valdes i helgen häpnadsväckande in i det irländska parlamentet via ett fyllnadsval i sydvästra Dublins valdistrikt. Paul är medlem i Socialist Party (CWI Irland, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti) och har tidigare varit ledamot för Socialist Party i Europaparlamentet.
Nu ställde han upp som en kandidat för AAA i ett val där nationalistpartiet Sinn Fein på förhand verkade gå mot en säker seger. Men AAA-valkampanjen var väldigt lyckad eftersom den ägde rum samtidigt som ilskan mot den hatade vattenskatten kulminerade i massuppror. 50 000 demonstrerade till exempel i lördags i Dublin mot vattenskatten.

Paul fick över 27 procent i den första valomgången, och vann sedan knappt mot Cathal King, Sinn Feins kandidat, via överföringsröster. Han är nu en av tre CWI-medlemmar i det irländska parlamentet.
Anti-åtstramningsalliansen tillkom på initiativ av Socialist Party och strävar efter att bygga upp en ny politisk rörelse för arbetarklassen som ett alternativ till åtstramningspolitiken. ■