Påverkas pensionerna av krisen?

2008-10-29 16:33:17




Hur påverkas pensionerna av finanskrisen?
Intervju med Jan Hägglund, ledamot i Umeå kommunfullmäktige för Rättvise- partiet Socialisterna.

Hur slår en lägre ekonomisk tillväxt mot pensionerna?
– När det gäller det nya pensionssystemet så består det av tre till fyra delar: inkomstpension, premiepension, avtals- eller tjänstepensionen samt, för vissa, ett privat pensionssparande, förklarar Jan Hägglund.
– Inkomstpensionen utgör grunden för din framtida pension, ca 60-70 procent. Den baseras på hur hög din inkomst har varit och påverkas se­dan av hur stor den ekonomiska tillväxten blir.
– Detta betyder att om ekonomin går in i en lågkonjunktur, kommer din inkomstpension att bli mindre än vid en högkonjunktur, menar Hägglund.

Finns det någon direkt koppling mellan spekulationen och pensionerna?
– Ja! Premiepensionen är direkt kopplad till hur marknaden utvecklas för aktier och fastigheter.
– En summa som motsvarar 2,5 procent av din lön avsätts i en fond, säger Hägglund. Hur stora dessa avsättningar blir i kronor beror på din inkomst.
– Premiepensionsdelen, som är helt beroende av utvecklingen på marknaden, beräknas utgöra 20-30 procent av din framtida pension. För att klara detta förutsätts fonderna växa med 2-3 procent årligen. Så har definitivt inte varit fallet under de senaste 12 månaderna!
– Lägg därefter till avtalspensionerna: Nästan alla löntagare (90 procent) har någon form av avtalspen- sion genom sitt kollektivavtal, förklarar Hägglund.
– Även denna del av pensionssystemet är direkt kopplad till utvecklingen för värdepapper och fastighe- ter.
– En avsättning går till en fond på 2-4 procent av din lön. Hur stor avsättningen blir i kronor beror på din inkomst. Avtalspensionen beräknas komma att utgöra ca 10 procent av din framtida pension.
– Privat pensionssparande: detta består av en skattesubventionerad avsättning till ett försäkringsbolag – för de som har råd. Idag utgör detta en relativt liten del av de totala pensions­utbetalningarna (7,8 procent, 2005).
– Denna del av pensionen påverkas också av dagens fallande aktiekur­ser.

– Det var Göran Perssons socialdemokrater som tillsammans med de fyra borgerliga partierna införde det nya pensionssystemet i början på 2000-talet, säger Jan Hägglund.
– På ett statsbesök i Nya Zeeland sa Göran Persson att det nya pensionssystemet ”inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort”.
– Nu visar sig det nya pensionssystemets baksida med skrämmande tydlighet.
– Mellan 30 och 40 procent av pensionerna är direkt kopplade till den spekulation som pågått på aktie- och bostadsmarknaderna och som har lett till en finansiell krasch.
– Den övriga delen är kopplad till den ekonomiska tillväxten. Detta kommer att slå hårt, både mot dagens och framtidens pensionärer. Rättvisepartiet Socialisterna anser att dagens pensionssystem måste göras om i grunden.
– Det är oacceptabelt att dagens och framtidens pensioner ligger i händerna på spekulanter, avslutar Jan Hägglund.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!