Piloterna strejkar för tryggare arbetsvillkor

av Mattias Bernhardsson

Arbetsköparen SAS vägrar ge sina piloter hyggliga arbetsvillkor (Foto: News Øresund – Johan Wessman).

Fredagen den 26 april gick 1 409 SAS-piloter i Sverige, Norge och Danmark ut i strejk mot SAS ovilja att tillmötesgå krav om tryggare villkor. Redan innan förhandlingarna ens hade börjat valde SAS att säga upp alla existerande avtal. Omkring 70 procent av bolagets flygningar påverkas.

Piloternas huvudkrav är större förutsägbarhet för arbetstider och fritid. Det händer att piloter kan tvingas jobba sju helger på raken.
Vid störningar kan arbetstiden vara upp till 15 timmar om dagen utan rast.
– När man mäter hur folk mår har vi katastrofsiffror. Och det vill vi prata om, men där möts vi av blankt nej, man pratar inte med oss, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för Svensk Pilotförenings (SPF) SAS-sektion i tidningen Arbetet.
I piloternas pressmeddelande säger samme Tersmeden:
– Strejken kunde ha undgåtts om SAS hade visat en reell vilja att komma oss till mötes. Istället möter vi en SAS-ledning som menar att deras anställda ska godta förringade arbetsvillkor, oförutsägbarhet i planläggning av arbetstid och otrygghet för sitt eget jobb. Vi ser då dessvärre ingen annan möjlighet än att använda de konfliktmöjligheter som står till vårt förfogande.
– Dagens schemaläggningsregler är ohållbara. Majoriteten av SAS-piloterna har inte fasta scheman, men arbetar enligt ett variabelt system för tjänstgöring. Att inte kunna planera sitt liv är en stor belastning och vi har därför krävt större förutsägbarhet. Alla som har ett familjeliv kan föreställa sig hur krävande det är att inte veta när man skall jobba.

SAS undviker också till varje pris att diskutera arbetsvillkoren i media. Istället svartmålas piloternas strejk som en oanvsarig ”lyxstrejk”. Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för Transportföretagens flygbranschavdelning, talar i ett uttalande till TT om ”extrema löneanspråk om 13 procent mer trots redan hög snittlön på 93 000 kronor i månaden”. 
Att snittlönen skulle ligga på 93 000 kronor i månaden är falskt. De som kommer upp i den lönenivån är ett fåtal som uppnår kaptensgrad efter en lång tid som pilot. Ingångslönen för en styrman är idag 36 000 kronor.
Men faktum är att SAS-piloternas tjänar mindre än andra jämförbara flygbolag i Europa och samtidigt jobbar mer. SAS-piloterna har släpat efter lönemässigt sen 2008 då piloterna gick med på lönesänkningar för att rädda SAS från undergång. De gick inte bara med på 8 procents sänkning av sina ersättningar, där hälften av försämringen var en ren lönesänkning och resten minskade tillägg, utan även att förlänga den maximala arbetstiden per vecka och per år. Glappet i både lön och arbetstid har bestått.

Piloterna ansvarar dagligen för tusentals liv och kräver nu tryggare arbetsvillkor och framförhållning. Att deras löner ska vara i nivå med andra piloter i Europa borde vara en självklarhet.
Någon som däremot inte ansvarar för tusentals liv i luften är SAS-chefen Rickard Gustafson,  som kallar piloterna oansvariga men gav sig själv en löneökning på 20 procent förra året, en löneökning med drygt två miljoner kronor till tio miljoner och dessutom höjd pensionsavsättning från 30 procent till 40 procent av lönen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!