Plundrarnas valmanifest lovar fortsatta rån

2014-09-04 13:15:07

foto: Line Degerhammar, For Sure CC / Flickr
Fyra stycken plundrare.

Högeralliansens valmanifest blandar nygamla löften om “satsningar” på skola och äldreomsorg med fortsatt utförsäljning av det som finns kvar av statens tillgångar och absolut noll till arbetslösa samt sjuka. 

Efter att ha sålt ut statliga tillgångar till ett värde av dryga 160 miljarder kronor sedan 2006 lovar Alliansen att sälja ut det statligt helägda bolåneinstitutet SBAB och statliga aktier i Telia Sonera. Hittar man köpare är även statliga aktier i PostNord och SAS till salu.

– Jag är övertygad om att det finns köpare som är intresserade av både Telia Sonera och Posten redan idag, sa finansmarknadsminister Peter Norman (M) när han intervjuades av nyhetsbyrån Reuters den 20 augusti. Till dessa utföräljningar ska läggas fortsatta privatiseringar av vård, skola och omsorg.

Det finns lögn, förbannad lögn och allianssiffror. I sitt valmanifest hänvisar allianspartierna gång på gång till att antalet sysselsatta har ökat med 300 000 personer sedan 2006, men nämner förstås inget om att antalet arbetslösa är 72 000 fler nu än när Reinfeldt & Co tog över hösten 2006.

Efter åtta år med Alliansen räknas var tredje arbetslös eller sjuk som fattig (har en inkomst under 60 procent av medianinkomsten). 

Alliansens försämringar av a-​kassan har lett till att bara hälften av de arbetslösa får ersättning från arbetslöshetsförsäkringen och de som får ersättning får i regel bara ut hälften av sin tidigare inkomst. 

Fram till april i år hade 86 000 personer utförsäkrats från den av regeringen försämrade sjukförsäkringen. Men när Alliansen firade tio år den sista augusti sa statsminister Fredrik Reinfeldt att han var mest nöjd med regeringens ”uppstramning av bidragssystemet”. Det vill säga mest nöjd med högerns exempellösa sabotage av socialförsäkringen och, men det vågade Reinfeldt inte säga, plundringen av statens tillgångar. ■