Pressfriheten under attack – journalister allt mer utsatta

2018-05-03 14:21:48




Pressfriheten är under attack i hela världen och det blir allt farligare att vara journalist. Det visar Reportrar utan gränser i sitt årliga Pressfrihetsindex för 2018.

Journalister har alltid varit en utsatt grupp i diktaturstater och mycket auktoritära länder, men nu även i länder där det finns ett borgerligt demokratiskt system. Journalister utsätts allt oftare för hot och våld, vilket tydligt märks i Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex 2018.
Fyra av de fem länderna med värst utveckling ligger i Europa. Med Europas politiska utveckling är det inte förvånande, då det är extremhögern som främst gör sig hörd i många länder. De fyra europeiska länderna är Malta, Tjeckien, Serbien och Slovakien. Malta sjönk på listan från plats 47 till 65, Tjeckien från plats 23 till 34, Serbien från 66 till 76 och Slovakien från 17 till 27, av de totalt 180 länder som finns med i indexet. 

På första plats finns Norge och därefter kommer Sverige. De nordiska länderna brukar ligga högt upp på listan, men i år har Finland sjunkit till fjärde plats. Det skulle även kunna hända i Sverige att pressfriheten börjar hotas. I Europa går utvecklingen enligt indexet snabbast nedåt.
Enligt Reportrar utan gränser är det idag 17 länder i världen där det i princip helt saknas pressfrihet, vilket är fler än det någonsin varit sedan de först började mäta. Det senaste landet som har tillkommit av de 17 är Irak. Turkiet är också på god väg, där reportrar som inte är lojala med regimen riskerar att fängslas. År 2016 ägde massavstängningar av medier i Turkiet rum, och hundratals journalister stängdes av från sina arbeten och förhördes misstänkta för att ha deltagit i kuppförsöket den 16 juli samma år.
Allra längst ner på listan är Nordkorea placerat, och strax ovanför Eritrea där den svenska journalisten Dawit Isaak suttit fängslad sedan 2001. 

Ett annat land som har sjunkit, från plats 43 till 45, är USA. Nuvarande president Donald Trump har kallat media ”folkets fiender”, en attityd som många politiska ledare har, vilket kan vara en av anledningarna till att synen på journalister har försämrats. Informationen i media ska vara baserad på fakta, medan politikerna hellre förlitar sig på propaganda.
Sedan finns det politiker som använder sig av mindre neutrala medier för att sprida sin propaganda. 

En fri journalistik är ett viktigt element inom ett demokratiskt system, och så fort journalistiken hotas är det ett tecken på att demokratin är hotad. Ett land där media fokuserar på nonsensfrågor och undviker frågor som rör politik, krig och katastrofer visar på ett samhälle på nedgång, ett annat slags hot mot demokratin. En fristående journalistik är otroligt viktig i ett demokratiskt samhälle.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!