Privat äldreomsorg avslogs trots högerns floskelrekord

av RS Luleå

Äldrevårdsupprorets demonstration i oktober ifjol krävde mer resurser, inte privatiseringar (Foto: Liv Shange Moyo).

En motion av C, KD, L och M om att lägga ut driften av Luleå stora nya äldreboende på Kronan på privat entreprenad fick majoritet i kommunstyrelsen, men röstades ner i kommunfullmäktige tack vare Rättvisepartiet Socialisternas två ledamöter. 

– Det är en otroligt tunn soppa som kokats ihop med tanke på att fyra partier står bakom motionen om privat äldreomsorg. ”Entreprenöranda, gå inte i gamla hjulspår, pragmatisk hållning, vitalisera, framåtsyftande, människan i centrum” – borgarna har inga argument, utan bara floskler! dundrade Jonas Brännberg för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) vid debatten på Luleå kommunfullmäktige om privat äldreomsorg, och fortsatte:
– I den här omröstningen förlorar de eftersom RS säger nej tillsammans med V och S. Det visar att den majoritet som röstat för en solidarisk välfärdspolitik skulle kunna få det, om det inte vore så att S i nästan alla andra frågor gör upp med Moderaterna. 

I Kommunstyrelsen bifölls motionen eftersom både SD, Sjukvårdspartiet och MP röstade ja till privat äldreomsorg. I kommunfullmäktige blev dock majoriteten en annan, tack vare RS två ledamöter. Jonas Brännberg tog fajten i debatten: 
– Det var länge sedan jag hörde ordet valfrihet så många gånger i den här talarstolen, vilket är intressant med tanke på att bara fyra procent av de äldre gör ett aktivt val av äldreomsorg. De som däremot får väldigt stor valfrihet är de stora äldreomsorgsbolagen, ofta ägda av riskkapitalbolag, som kan välja och vraka var de ska etablera sig för att maximera vinsten.
– Sju av de tio största vård- och omsorgskoncernerna ägs av riskkapitalbolag. Capios avkastning var 15 procent av investerat kapital. Hur gör de vinsterna då? Genom att minska på kostnader för personal. 
– Förespråkarna säger: ”man kan ställa hårda kvalitetskrav”. Men resultatet blir en enorm byråkratisk kontrollapparat: regler från att tandborstar ska vara märkta med namn till oräkneliga rutiner/handlingsplaner. DET blir fokus istället för personen som behöver vård och omsorg.

Socialdemokraternas nej till motionen hade skiftande argument. Högerledningen inom S, representerat av Socialnämndens ordförande Fredrik Hansson, menade att med privat äldreomsorg avhänder kommunen sig ”kontrollen över strukturomvandlingen”. Tolkat till svenska betyder det: med privat äldreomsorg blir det komplicerat att skära ned! Andra S-ledamöter med facklig bakgrund pekade precis som RS på vinstintresset och de värre arbetsvillkoren i privat välfärd – ord som kommunalrådet Niklas Nordström aldrig skulle ta i sin mun. 
– Vad äldre vill ha i omsorgen är flexibilitet – att kunna påverka innehållet i omsorgen, kontinuitet och att personalen ska ha tid för dem. Förutsättningar för att ge detta är mycket bättre i offentlig omsorg, även om det behövs mycket mer resurser än vad som finns idag, sade Jonas Brännberg.
– Det behövs stora ändringar i äldreomsorgen. Mer resurser, men också ett helt annat inflytande för personalen. Men för att göra dessa ändringar behövs offentligt finansierad äldreomsorg i offentlig regi, sade Robert Lundqvist, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!