Privatisering av Apoteken 2.0

2017-12-06 16:22:05

foto: Wikimedia commons


Regeringen säljer statliga Apoteksgruppen till den multinationella apotekskedjan Euroapotheca. Det meddelade en stolt näringsminister Mikael Damberg (S) i förra veckan.

Denna storaffär på nära 1,7 miljarder kronor utgör ett nytt steg i den privatisering av apoteken som Alliansregeringen sjösatte år 2009. ”Euroapotheca har idag cirka 450 apotek i Baltikum, Polen och Ukraina och är marknadsledande i Litauen. Köpet innebär att man vill in på den skandinaviska marknaden” (Dagens Medicin den 28 november).
Privatiseringen, som döptes till ”omregleringen”, innebar att två tredjedelar av landets apotek såldes ut. Läkemedel reducerades till en vara som vilken som helst, och apoteken fylldes av så kallade skönhetsprodukter. ICA, som efter att ha lagt under sig en stor del av landets dagligvaruhandel, är numera också ägare till Sveriges näst största apotekskedja – Apotek Hjärtat.
Statliga Apoteksgruppen har fungerat som ett servicebolag till de totalt 189 privatägda apotek som har ingått i kedjan. Euroapotheca köper 156 av dessa privatägda apotek och ska enligt egen utsago fortsätta att leverera service till resten. Att motsvarande 80 procent av hela kedjans svenska medlemsapotek säljs betyder att “de entreprenörer som deltog i privatiseringen av det statliga apoteken, som gjordes under Alliansregeringen, kan kamma hem en fin vinst”, skriver SvD Näringsliv. Och Handelsbanken, som har varit statens rådgivare vid försäljningen, får cirka 17 miljoner kronor som tack för sin medverkan.
Socialdemokraterna var ända fram till att man fick regeringsmakten 2014 motståndare till apotekens privatisering, som med rätta beskrevs som “en reform driven av privatiseringsiver snarare än förbättringar för konsumenterna”. Men det var då det.
Visserligen finns Apoteket AB fortfarande kvar i statens händer. Men medan regeringen pratar om att satsa på Apoteket AB håller den statliga apotekskedjan på att förlora sin position som landets största apotekskedja till Hjärtat, åtminstone vad gäller antalet apotek. ICA-gruppen har nämligen satt det i system att öppna ett litet apotek i sina affärer och “därmed dra nytta av stora kundströmmar på ett helt annat sätt än konkurrenterna”, enligt Dagens Medicin.
För vinstjagande ICA är det ingen skillnad på läkemedel och andra varor. Genom att öppna apotek i affären kan man också lätt ta sig förbi det förbud mot försäljning av värktabletter med paracetamol i matbutiker som finns sedan slutet av år 2015. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!