Protestval i ett delat Europa

2014-05-28 10:28:25




EU-valet och de samtidiga lokal- och regionalvalen samt i Belgiens fall även parlamentsvalet blev i första hand ett val mot de styrande. Valresultaten innebär en skärpning av den politiska kris som präglar ett Europa som blir allt mer delat och polariserat.
I avsaknad av tydliga arbetaralternativ och mot bakgrund av ett tillfälligt ebb i klasskampen kunde rasistiska och högerextrema partier få fler röster. Men i flera länder blev EU-valet till ett protestval med vänsterförtecken. I Grekland blev SYRIZA största parti och i Spanien blev valet en framgång för Izquierda Unida (IU, Förenade vänstern) och det nybildade Podemos, som är en stark motståndare till Trojkan och EU:s högerpolitik.

Över hälften av de nära 400 miljoner väljarna stannade hemma. Valdeltagandet ökade visserligen ytterst marginellt till 43,1 procent i jämförelse med 43 procent 2009.  I det första EU-valet 1979 var det nära två tredjedelar (63 procent) som röstade.
På det stora hela var det inhemska frågor och den växande misstron mot EU (förtroendet för EU har minskat från 57 procent 2007 till 31 procent idag) som avgjorde valutgången.
Kanske mer än någonsin tidigare blev årets EU-val till en bestraffning av de etablerade partierna. De traditionella högerpartiernas grupp i EU-parlamentet, EPP, som bland annat Moderaterna tillhör, förlorade 61 mandat. Den socialdemokratiska gruppen krympte med sex mandat, Liberalernas med 19 mandat och de Grönas grupp förlorade fyra mandat (Det är bara i Sverige som de Gröna vunnit valframgångar).
Efter fem år av djup ekonomisk och social kris är förtroendet för kapitalismens partier och institutioner på väg mot nollpunkten. Enligt en färsk undersökning inom EU var det knappt en fjärdedel som sa att de hyste förtroende för sina länders regeringar och parlament.

Det bäddar för uppkomsten av nya partier och fler populistiska rörelser av olika kulörer. Den milda reaktion som EU-valet återspeglar är inget bestående fenomen, utan ett utslag av en säregen politisk och social konjunktur färgad av den europeiska vänsterns tillbakagång och att arbetarklassen trots stora mobiliseringar inte kunnat stoppa åtstramningspolitiken. Arbetarnas och ungdomens kamp mot åtstramningspolitiken väntar ännu på att få en tydligt politisk röst. Men SYRIZA:s framgångar i Grekland och den tydliga protest till vänster som det spanska EU-valet gav prov på är en indikation om den potential som en ny socialistisk vänster besitter.
Om det inte vore för SYRIZA-ledningens vacklan och högervridning skulle partiet ha fått ett ännu större stöd.

I Spanien blev Förenade vänstern tredje största parti med över 10 procent och Podemos, med rötter i Indignadosrörelsen, blev fjärde största parti.
De två partier som fram till nu helt dominerat i Spanien – det socialdemokratiska ”Socialist”-partiet och högerpartiet PP – fick inte ens hälften av rösterna och förlorade sammantaget över fem miljoner väljare och 17 mandat i EU-parlamentet. I Katalonien blev Republikanska ”vänstern” största parti och en av tio röstade på ICV (där bland annat Förenade vänstern ingår). En klar majoritet av väljarna i Katalonien röstade på partier som står för självständighet.
De vänsterpartier som aldrig deltagit i regeringar eller nyligen lämnat koalitioner belönades i valet. I Portugal ”blev Kommunistpartiet valets andra vinnare och gick fram till 12,7 procent efter att ha kampanjat för en folkomröstning för utträde ur euron”, säger brittiska BBC den 26 maj.
I Finland blev Vänsterförbundet valets vinnare efter att ha lämnat högerkoalitionen och vann tillbaka det mandat man förlorade 2009.
Efter fjolårets katastrofras i kommunvalet inkasserade danska Socialistisk Folkeparti ökat stöd i EU-valet, efter att ha lämnat den S-ledda regeringen, och blev största parti i Köpenhamn. Och Folkebevægelsen mod EU, som socialistiska Enhedslisten stödjer, försvarade sitt mandat.
Totalt vann vänstergruppen i EU-parlamentet GUE/NGL sju nya mandat. ■ 


Socialist Party (CWI)vinner nytt mandat i Irlands parlament

Ruth Coppinger för Socialist Party (CWI på Irland) vann den gångna fredagens fyllnadsval i Dublin West och blir partiets andra ledamot i Dáil, det irländska parlamentet.
Ruth Coppinger har varit fullmäktigeledamot i Dublin West, som länge varit ett av Socialist Partys styrkefästen.
Också  partiets andre parlamentsledamot Joe Higgins representerar Dublin West. Mer om irländska valet på sidan 10. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!