Rädda Ungdomenshus Radar 72

2015-01-21 14:21:10

foto: Elias Theodorsson
Göteborgs politiker fortsätter med sin beprövade politik: Att låta barnen betala krisen. Nu krävs det mamp för att rädda Radar 72.

Radar 72, en av fem ungdomsverksamheter i Göteborg, kom till som ett resultat av Backabranden 1998. Nu är den likt andra tidigare satsningar hotad.
Rättvisepartiet Socialisterna bjöds in till öppet möte på Ungdomenshus Radar 72 den 13 januari där det var tänkt att ungdomar skulle få fråga ut tjänstemän kring ungdomsgårdens framtid. Men mötet ställdes in av förvaltningen och istället diskuterades det hur Radar 72 kan räddas genom protester och en kampanj.

Verksamheten på ungdomshuset Radar 72 baserar sig på rådsmöten där unga och personal diskuterar projekt, verksamheterna och budgeten och tillsammans beslutar om vad som ska göras. Men stadsdelsförvaltningen har föreslagit att antingen stänga ned verksamheten i juni för att sedan leta efter en billigare lokal alternativt att flytta in verksamheterna i de befintliga fritidsgårdarna i Östra Göteborg.

– Det var så de gjorde med Teendream på Hisingen. De lade ner den och öppnade i en annan lokal, splittrade personalgruppen och ungdomarna som ville göra saker kom inte tillbaka, berättar Rebecka Ilic, en av ungdomarna på Radar 72. Argument som har kommit från förvaltningen är att fritidsgårdar, bibliotek och andra delar av stadsdelens verksamheter ställs mot Radar 72.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv menar att det finns pengar, men att politikerna har lagt en för stram budget. Ungdomarna på Radar 72 håller med.
– Men om de vill prata om kostnader undrar vi: Hur mycket kostar en skottlossning? Hur mycket kostar vandalisering av trappuppgångar? Om de stänger ner mötesplatser för ungdomar, sparar de verkligen pengar då?, frågar Hamdija Brdar, en av ungdomarna på Radar 72.

Patrizia Andersson, en annan av ungdomarna, säger samma sak:
– Om de lägger ner Radar 72 och oroligheterna ökar, då kan inte politikerna sen fråga sig vad som hände och hur det kommer sig att unga hamnar i kriminalitet några år senare.
– Vi vill inte att detta ska hända, säger Hamdija och fortätter:
– Genom Radar 72:s speciella sätt att arbeta kan de erbjuda unika verksamheter som ungdomarna kan aktivera sig i. Tack vare möjligheter för olika projekt har vi ungdomar kunnat ha verksamhet utanför lokalerna, till exempel på Speak your mind-festivalen. Även äldre ungdomar vistas vid Radar 72, vilket gör att det blir ett annat klimat än på Bergsjögården. Vi är flera som är beredda att kämpa för Radar 72:s framtid.

Den 29 januari är det ett nytt möte med ansvariga tjänstemän. Ungdomar kommer också att bjuda in stadsdelens politiker för att få chansen att ställa frågor.
Östra Göteborg, inte minst Bergsjön, har bland de lägsta skolresultaten i staden. Här är också trångboddheten och arbetslösheten bland unga hög. RS står för en upprustning av förorten och har en stolt tradition av att tillsammans med de berörda försvara skolor, bibliotek, badhus, fritidsgårdar med mera mot nedskärningar.
Segern för bad och gym i Hammarkullen och Rannebergen i december visar att kamp lönar sig. RS kommer att tillsammans med ungdomarna rusta för strid för att försvara Radar 72. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!