Reinfeldt & Co: ”Allt är till salu”

2007-09-12 14:27:28




Högerregeringens privatiseringspolitik kan summeras i en mening. Allt är till salu. Regeringen tillsammans med högerstyrda kommuner och landsting som t ex i Stockholm rear ut offentliga tillgångar till direktörer och storkapitalet.

En stor mängd Teliaaktier har redan reats ut till utländska spekulanter för 18 miljarder kronor, 30 procent under marknadsvärdet. Till och med företagsplundraren Christer Gardell med sitt fondbolag Cevian pekar ut de nya ägarna som kortsiktigare ”investerare” än han själv är.
Under hösten kommer förutom Telia även SBAB, Vin&Sprit, Vasakronan, Nordea samt OMX att säljas. Regeringen har betonat att företagen ska sälja till ”institutioner”, alltså storföretag, banker, fonder etc. Till sin hjälp har privatiseringsminister Mats Odell skapat ett råd av väl kända kapitalister som ska ”assistera” vid försäljningen. Vad det handlar om är att regeringen i samarbete med svenska kapitalister ska rea ut offentliga tillgångar.
Efter de ovan nämnda bolagen ska delar av verk bolagiseras och säljas ut, t ex Vägverket. Till detta ska läggas privatisering av infrastruktursatsningar, som privata vägbyggen och vägtullar.

Stopplagen borttagen

Argumenten för utförsäljningen är att betala av på statsskulden samt att staten inte ska driva företag. Åtta miljarder kr mindre i ränta på statsskulden ska utförsäljningen ge, men bara i år väntas de bolag som ska säljas stärka statskassan med 16 miljarder.
Reinfeldt har också satt högsta fart i att sälja ut bostäder och sjukvård. Den stopplag som förhindrade utförsäljning av sjukhus är borttagen och har ersatts av en startlag med målet att öka tempot i privatiseringarna. 250 miljarder kr beräknas den ”marknad” vara värd som de stora vårdbolagen nu får tillgång till. I Stockholms landsting, där högern styr, planeras utförsäljning av alla vårdcentraler (som redan nu är till hälften privata), all tandvård, utförsäljning av hela sjukhus (exempelvis i Södertälje) samt delar av sjukhus (t ex kvinnokliniken på Danderyds sjukhus).
Den nya lagen möjliggör också att privata sjukförsäkringar finansierar vård i offentlig regi. Det innebär att privata försäkringar i ännu större grad kan skapa gräddfiler för högavlönade, nu också inom den offentliga vården.

Vinst istället för vård

Förutom att skattepengar går till vinst istället för vård, skola etc, innebär privatiseringar stora inskränkningar i medborgarnas insyn och demokratiska inflytande.
Se bara på Veolias avskedande av tunneltågförarnas fackordförande Per Johansson efter privatiseringen av Stockholms tunnelbana.
Redan innan högerregeringen tillträdde hade klassklyftorna vuxit till de största i modern tid. År 2005 ägde de 10 procent rikaste individerna 70 procent av landets privata nettoförmögenhet. Nu vill regeringen öka koncentrationen av rikedom ytterligare, samtidigt som fattigdom drabbar allt fler, trots högkonjunktur.
Motståndet mot privatiseringarna är stort. Det syns i opinionsundersökningar, där regeringens stöd nu är nere på 39 procent. Bara 28 procent stödjer utförsäljningar av statliga företag.
Efter den 18 september måste en fortsatt kamp byggas underifrån mot privatiseringar, utförsäljningar och regeringens klasspolitik. Det kan inte innebära stöd till s-ledda privatiseringar.
Kravet måste vara att redan genomförda privatiseringar ska rivas upp och att offentligt ägd verksamhet ska styras demokratiskt av anställda och brukare.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!