Rektorer försökte tysta protesterna

2007-03-14 14:40:08




Hundratals elever och föräldrar i Haninge har reagerat på skolnedskärningarna med kamp och aktivitet. Samtidigt svarar politiker och rektorer med hot och förbud mot elever som organiserar motståndet.

Från början var det rektorer som slog larm – men nu har dom skrämts till tystnad och till att agera mot eleverna. Nästan alla rektorer försöker nu inskränka demokratin för elever och organisationer, trots att de vet vad nedskärningarna kommer att innebära om de genomförs.

Kan rektorer stoppa elever från att skriva, trycka eller dela ut flygblad?
– Nej! Justitieombudsmannen (JO) slår fast att ”… en skola inte har rätt att förhandsgranska, förbjuda eller censurera tryckt material som används i samband med politisk information” (JO:s beslut 1987, dnr 2628-1897, samt JO:s ämbetsberättelse 1991/92 s. 346).

Inför skolstrejken 7 mars hotades elever med att de skulle få IG (underkänt) om de deltog på demonstrationen.
Sådana hot är helt tagna ur luften då det helt enkelt inte är möjligt att ge en elev IG för en eller två förlorade timmar. En elev kan få streck i ett ämne men bara om frånvarotiden är 60 procent av hela terminen.
Det vore mer sanningsenligt att säga att många fler elever riskerar att inte nå kunskapasmålen alls om de inte demonsterar och stoppar nedskärningarna. Hur kan en rektor som säger sig värna om elevernas utbildning tycka att nån timmes frånvaro för demonstration är dåligt när det verkliga hotet är lärarlösa lektioner om inte nedskärningarna stoppas?

Många rektorer säger helt enkelt att ”det inte får finnas någon politik på skolan”.
Detta stämmer absolut inte. Skolan hotas just nu av högeralliansens politik – då är ju svaret en annan politik!
Dessutom så har alla – även elever – enligt grundlagen rätt till yttrandefrihet, informationsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet och föreningsfrihet. Detta gäller också skolan och ingen rektor har rätt inskränka dessa rättigheter.
Skolverkets allmänna läroplan säger att ”skolan skall vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den skall framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana.”
Förutom att skolans egna elever har rätt att organisera sig och bedriva politisk verksamhet så har även Elevkampanjen och Rättvisepartiet Socialisterna som alla andra föreningar rätt till det.

Rektorerna har till och med sagt att ”bara riksdagspartier är tillåtna, annars måste vi släppa in rasistpartier också”.
Detta är nonsens! Ska man stoppa rasistpartier genom att förbjuda alla andra att verka på skolan?
Skollagen (Lag 1999:886) säger tydligt att skolan aktivt ska motverka rasism och där ingår att stoppa rasistiska organisationer att komma ut på skolorna.
Elever, inklusive Elevkampanjen, kämpar ju för att stoppa nedskärningarna. Rasistpartierna står för våld och diskriminering (och vill skära ner i skolan!). Hur kan någon jämföra dessa två?
Politikerna vill att besluten ska tas bakom stängda dörrar, utan insyn och utan att någon ifrågasätter. Därför hittar de på nya regler för att utestänga eller stoppa de som protesterar mot nedskärningarna.
Det är viktigt att alla elever och föräldrar står på sig och försvarar demokratin.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!