Rogue One – kampen mot galaxens diktatoriska regim

2016-12-29 12:29:45


Filmen visar hur smutsigt och dyrt krig är, vilket skiljer sig från övriga Star Wars-filmer.

Rogue One, den nya Star Wars-filmen, slog som förväntat igenom enormt med 290 miljoner dollar under helgen den 17-18 december. Filmen utspelar sig strax innan episod fyra, där Luke Skywalker, Han Solo och Leia Organa tar upp striderna mot Imperiet och Dödsstjärnan.

Vi får se huvudpersonen i Rogue One, Jyn Erso som spelas av Felicity Jones, börja som barn där hennes mamma blir mördad av Imperiet och hennes pappa tvångsrekryteras till Imperiet för att de behöver hans kunskap. Det är pappan som ska designa och bygga Dödsstjärnan, vapnet som kan förstöra planeter. Jyn Erso tvingas gömma sig och en vän till familjen, den ökända Saw Gerrera, kommer och räddar henne för att sedan uppfostra henne till vuxen ålder. Handlingen sätter igång då, där hon måste hitta sin pappas ritningar för att rebellerna ska kunna spränga det nya vapnet.

På månen Jedha, där det under Republiken fanns en Jedi-enklav där Jedier kom för hämta kyberkristaller för att konstruera sina ljussablar, ligger en enorm staty av en Jedi förstörd i ökenlandskapet och symboliserar hur Jediorden och den gamla Republiken är slut.

Jyn måste efter att hon på nytt träffar Saw samarbeta med andra för att slå tillbaka mot Imperiet och stoppa dess ambition att få en så stor militär makt att de inte längre behöver manipulera senaten.

Det som är lite synd är hur lite Saw Gerrera presenteras i filmen. Redan i klonkrigen var Saw tillsammans med sin syster en krigshjälte, och en av nyckelpersonerna i att bilda rebellalliansen som på senare tid hade blivit mer extrem. Förhoppningsvis kommer vi att se mer av Saw i fler filmer kring tiden innan episod fyra, alternativt i någon filmatisering av klonkrigen.

I filmerna har vi ännu inte sett slutet för klonfabrikerna som tillverkade de första stormtrupperna, eller bildandet av rebellalliansen, inte heller om Han Solos och Chewbaccas äventyr innan episod fyra.

Star Wars-filmerna har hittills handlat om Skywalkerfamiljen. Nytt nu är att det handlar om någon utan någon känslighet för Kraften och som inte heter Skywalker i efternamn. Detta öppnar en potential för framtiden då det finns enormt mycket litteratur som handlar om Jedins ursprung, den gamla republiken som utspelar sig tusentals år innan Anakin (Darth Vader) föds, men även om klonerna, de som används som kanonmat och slavar för att slåss mot robotar.

Än viktigare är att huvudpersonen är en kvinna som inte behöver de manliga karaktärerna mer än vad de behöver henne. Hon är ledaren och det finns fantastiska scener där hon är den som ser faran i vitögat.

En annan sak som är uppfriskande är att det är en total avsaknad av sex och romantiska scener, drivkraften för alla är att stoppa Imperiet. Negativt är dock att det fortfarande verkar vara en brist på kvinnor i denna galax – i filmen finns det enbart sju kvinnor. Där­emot finns det fler icke-vita skådespelare än tidigare. Filmen har mötts av näthat mot att bland annat en kvinna har huvudrollen och att det är få vita med amerikansk dialekt.

På många sätt är den här filmen väldigt mörk och dyster. Den har fortfarande element av äventyr som de första filmerna hade, om än nedtonat. Storyns syfte är inte direkt att visa upp kampen mellan det goda (ljusa sidan) eller det onda (mörka sidan), utan snarare om hur smutsigt krig är och hur mycket krig kostar. Men det som är slående likt i Rogue One och de första filmerna är den heroiska kampen mot Imperiet, den hårda diktatur som styr planeterna med järnhand. Till synes styrs Imperiet av Senaten, där representanter från de olika planeterna sitter, men i verkligheten styr Sithlorden Darth Sidious som kejsare, med sin väldiga armé av stormtrupper och massiva krigsfartyg.

Sithlorder är på många sätt lika dagens framväxande extremhöger. De drivs av hat och ilska och ingjuter rädsla bland dem som de vill rekrytera. De har en rasistisk agenda där de som inte är ”människor” får en sekundär plats i civilisationen. Bland imperiets soldater finns bara ”människor” medan det bland rebellerna finns alla olika sorters arter som är med och kämpar.

Det finns också försök att likna relationen mellan högt uppsatta officerare, Vader och kejsaren med den mellan de tyska generalerna och Hitler, den liknelsen är dock väldigt otydlig.

En av de stora anledningarna till att Star Wars drar folk till bioduken är kampen mot överheten och det onda hatet. Människor vill se de i underläge kämpa och vinna mot bättre utrustade och onda fiender. De första Star Wars-filmerna kom på 1970-talet efter massiva rörelser mot bland annat Vietnamkriget och för svartas rättigheter där staten var hård och repressiv. Det var förmodligen därför filmerna slog igenom så stort.

Än idag har den första Star Wars-filmen från 1977 den andra platsen när det gäller hur mycket pengar en film har dragit in i USA i förhållande till inflationen. Även bortsett från inflationen ligger den på nionde plats och där topp 10-filmerna är nya filmer, varav tre av dessa är från Star Wars-sagan. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!