”Rör inte vår arbetsrätt”

2006-08-14 13:03:27




Centerpartiet i Sverige vägrar dra tillbaka sitt förslag om ett särskilt ungdomsavtal med slopad arbetsrätt för ungdomar under 26 år, trots att miljontals arbetare och ungdomar med massiva kampaktioner stoppat en liknande lag i Frankrike.

Tvärtom använder de fortfarande den franska lagen som ett positivt exempel, även om de också sneglar på hur andra europeiska länder attackerar ungdomars arbetsvillkor.
– Nej, vi har inte dragit tillbaka det. Vi lade fram förslaget och var mest intresserade av CNE-lagen för småföretag i Frankrike, där företagen blev mer benägna att anställa. Vi tror att det skulle bli så här också, säger Johan Hammarqvist, pressekreterare för centerpartiets Maud Olofsson.

”Mauderaterna”

Att centerpartiet, som i insändardebatter fyndigt kallas för ”Mauderaterna”, vill profilera sig som ett företagsvänligt högerparti är uppenbart.
– Vi tror att det här är ett sätt, tillsammans med andra åtgärder, för att komma tillrätta med utanförskapet för ungdomar. Det är ett sätt för arbetsgivarna att våga anställa ungdomar, att se att det lönar sig ekonomiskt. Man tar en mindre risk att anställa ungdomar.

Sparkas utan skäl

På frågan om han anser att det är rätt att ungdomarna ska ta risken istället för företagen svarar han, förutom att han tycker att det är en ledande fråga, att det är en större risk att vara utanför arbetsmarknaden.
Men han kan inte på något sätt peka på varför företagen helt plötsligt skulle vilja anställa fler personer bara för att de har rätt att inom två år sparka den anställde helt utan skäl.
Att anpassa trygghetslagar till vad det enskilda företagets ekonomi tillåter skulle vara en allvarlig inskränkning i den arbetsrättsliga lagstiftningen.
Att ge företagen rätt att sparka ungdomar utan anledning leder snarare till att ungdomsarbetslösheten ökar än tvärtom, något dagens arbetslöshetsstatistik också visar. Om sämre villkor leder till fler jobb borde ungdomsarbetslösheten ha sjunkit i takt med att antalet tillfälliga jobb ökat – men förhållandet är precis det omvända.

Sanningen förvrängs

– Ungdomsavtal är mycket tryggare än regeringens plusjobb. Man har åtta procent i avgångsvederlag, företrädesrätt och man kvalificerar sig för a-kassa, menar Johan Hammarqvist.
Visst är det sant att plusjobben varken löser frågan om arbetslöshet bland ungdomar eller ger schyssta villkor, men att påstå att ungdomsavtal skulle vara ett alternativ är att förvränga sanningen. Ungdomsavtal berör ungdomar som annars skulle ha fått ett vanligt fast jobb, medan plusjobben riktar sig till långtidsarbetslösa som en arbetsmarknadsåtgärd.

Slå tillbaka

Den svenska fackföreningsrörelsen måste precis som de franska vara beredda att ta strid på allvar för att stoppa försöken att försämra villkoren för ungdomar. Kapitalisterna och direktörerna – och deras politiska företrädare – skulle välkomna ett särskilt ungdomsavtal som ett led i en generell attack på arbetsvillkoren.
Facket måste slå tillbaka och ta strid på allvar för fasta, trygga jobb till alla med en lön det går att leva på.

Gunilla Leijon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!