Rumänien: Seger för arbetarna på Dacia

2008-04-29 16:34:41




Tre veckors strejk har, tillsammans med otaliga torgmöten och protester, slutat med en seger för arbetarna på biljätten Renaults monteringsanläggning Dacia i Rumänien.

Arbetarna fick igenom en löneökning på 300 lei i månaden (omkring 800 kronor) retroaktivt sedan januari i år. I september kommer de att få ytterligare en ökning på 60 lei (150 kr). Arbetarna fick också igenom rätten till en extra månadslön i slutet på året (en ”13:e månad”).
Denna enorma framgång representerar den största löneökningen för rumänska arbetare på flera år.
Genomsnittslönen för en Daciaarbetare kommer att öka med 450 lei (1 160 kr) i månaden. De som styr Dacia, ett rumänskt dotterföretag till Renault, erbjöd ursprungligen bara 112 lei (288 kr). Arbetarna började sin lönekamp med att kräva en ökning på 550 lei (1 410 kr), en årlig bonus samt högre påsk- och julbonusar. Dessa krav tillmötesgicks inte av företagsledningen.

Positivt exempel

Inte desto mindre har Daciastrejkens framgång gett ett positivt exempel som kommer att inspirera andra arbetare.
Spridningen av strejker för högre löner skrämmer utländska investerare i Rumänien.
Dacias ledning var angelägen om att tona ner strejkens effekter medan den fortfarande pågick. När nu en uppgörelse har nåtts kan de inte sluta att beklaga sig över konsekvenserna.
Rumänien är ett paradis för utländska kapitalistiska investerare. De drar fördel av Europas näst lägsta löner och en så kallad platt skatt på 16 procent. Men de utländska investerarna kan snart söka sig till andra länder med ännu lägre löner. ”Om det tog ungefär 20 år för den låga kostnadscykeln att löpa ut i Spanien; så ser den nuvarande ut att bara vara i 10 år i Östeuropa. Företagen kan komma att behöva söka sig ännu längre bort för att hitta en långsiktig lösning på sina kostnader”, menade Financial Times den 8 april i år.
Kapitalismen erbjuder med andra ord ingen långsiktig lösning för arbetarna. Så snart arbetare kämpar för anständiga löner hotar cheferna med att flytta produktionen i jakten på lägre löner och högre vinster.
Arbetsgivarnas hållning har eldat på de rumänska arbetarnas ilska. En talesperson för bilarbetarnas fack tillkännagav för en tid sedan att: ”De sa att vi skulle bli medlemmar i EU, men det enda som för närvarande påminner oss om EU är de höga varupriserna”.

Internationalism

Daciastrejken visar också att arbetare i olika länder inte längre godtar att bli utspelade mot varandra. Ion Diamcomescu, som har jobbat på Dacia i 24 år, och som har ett extrajobb som fönsterglasinsättare för att dryga ut familjeinkomsten, förklarade för en journalist från den franska tidningen Le Monde: ”Det var viktigt för oss att få höra vad en fransk Renaultarbetare tjänar. Det är inte acceptabelt att det i Europa betalas ut olika löner för samma jobb.”
De flesta arbetare ser utgången av strejken som en seger. Det visas av de många kommentarer som har dykt upp på de otaliga internetbloggar som skapades under strejken.
En annan bilmontör, Nicu Oprea, citerades i den franska tidningen Libération: ”Varje kväll [under strejken] frågade jag mig själv om jag kunde klara att stå inför detta och hur jag skulle betala mina räkningar. Och sedan, som du har sett, så vann vi! Detta är den största lönehöjning som har vunnits av arbetare i Rumänien de senaste 15 åren”.
Tinette Schnatterer

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!