S i Luleå vill privatisera stora delar av Luleå Hamn

2014-02-27 14:30:20

foto: Joakim Westerlund / Flickr CC
Victoriahamnen i Luleå ska privatiseras på Socialdemokraternas förslag. Även Vänsterpartiet röstade för.

– Redan när hamnen gjordes om från en kommunal förvalt­ning till ett bolag såg vi privatiseringshotet och reservera­de oss som enda parti mot beslutet. När beslutet ändå togs lade vi ett tilläggsförslag om att huvuddelen av verksamheten skulle ske i egen regi, men det röstades också ned. Nu ser vi vad chefernas och politikernas plan var hela ­tiden, kommenterar RS kommunfullmäktigeledamot Robert Lundqvist nyheten om att det nya kommunala bolaget Luleå Hamn vill lägga ut hela Victoriahamnen (som hanterar bulk­gods) på entreprenad.

Ett argument vid bolagiseringen var just situationen i Victoriahamnen, där hamnförvaltningen skötte hamnkranarna men där ett annat privat bolag har skött den vidare hanteringen på kaj, något som med rätta har beskrivits som ineffektivt och otydligt. Villkoren för arbetarna i det privata bolaget har också varit betydligt sämre, där många använt ordet ”daglönare” för att beskriva arbetssituationen.

Argumentet var att verksamheten nu skulle samlas under Luleå Hamn AB. Bland de som föll för argumenten var Vänsterpartiet, som röstade för bolagiseringen. Istället planerar hamnen nu att upphandla hela Victoriahamnen.
– Ledningen har aldrig talat om något för personalen. Istället har de invaggat personalen i falsk säkerhet. Vi har till och med fått vara med i utredningen om hur verksamheten ska se ut i framtiden, vilka maskiner som behövs o s v, berättar Sven-Erik Westman.

Hur är stämningen bland dina medlemmar?
– Ja, det förstår du ju själv. Även om det handlar om en verksamhets­övergång där personalen följer med ses förstås ett kommunalt bolag som en säkrare arbetsgivare och som en som kan driva verksamheten mer långsiktigt.
– De säger också att de ska bli effektivare. Hur då? Den nya entreprenören ska också betala kostnaderna för hamnkranar, löner o s v. Dessutom ska de ha vinst också, ­säger Sven-Erik Westman.

Vad tycker du om att det är en S-ledd bolagsstyrelse som har beslutat om detta?
– Ja, det finns ju högersossar. Jag är själv sosse. Jag tycker det är svagt agerat. Vi har begärt att få ­träffa ledningen för att få säga vad vi tycker om det här. Sen får vi se vad som händer. Den 10 och 11 mars blir det MBL-förhandling.

Offensiv har tidigare rapporterat om de protester som sker mot hamnprivatiseringar. I Helsingfors hamn har en liknande privatisering lett till massavskedanden och försämrade arbetsvillkor. Senast förra veckan vann dock portugisiska hamnarbetare en seger efter strejker och internationella solidaritetsaktioner.
– Nu krävs det protester även i Luleå. RS stödjer de som vill kämpa för att stoppa privatiseringen. Här i Luleå stoppade lokalvårdarna med stöd av RS och andra ­privatiseringen av skolstädningen för några år sedan, så visst går det att vinna. Andra fackföreningar borde ta stöduttalanden och också erbjuda praktiskt stöd till Transportarbetarförbundet för att kunna försvara jobb och arbetsvillkor, avslutar Robert Lundqvist. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!