S, M och C säljer ut hemtjänsten i Eskilstuna

2017-02-24 11:53:34


På lördag demonstrerar Eskilstuna på nytt för välfärden.

I Eskilstuna har de styrande, Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, nyligen beslutat att sälja ut delar av hemtjänsten till Attendo AB, en av de största välfärdskoncernerna. Dessutom hotas brukarkollektivet Vitsippan av nedläggning. 

Vitsippan är ett väl fungerande, icke vinstdrivande brukarkollektiv för personer med psykisk funktionsnedsättning och andra som riskerar att hamna i utanförskap. Det bildades för 20 år sedan av en stiftelse med RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa) och IFS (Intresseförbundet för schizofreni) som huvudmän. Efter tre år gjordes det om till ett brukarkooperativ.

Nyligen beslutade Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern i Eskilstuna att dra in det ekonomiska stödet, med argumentet att Vitsippans verksamhet inte upphandlats enligt ”lagen om offentlig upphandling”. 

Detta avfärdas av Hans Bergström, en av Vitsippans grundare, som svepskäl. Personal, brukare och anhöriga är upprörda, och protesterna har också fått de styrande politikerna att backa. Nu återremitteras förslaget.

– Lika starka protester behövs mot förslaget om att sälja ut delar av hemtjänsten, säger Christer Bergström från Rättvisepartiet Socialisterna och menar att både hotet mot Vitsippan och utförsäljning är rent ideologiska beslut. 

Mikael Edlund (S), ordförande i Vård- och Omsorgsnämnden, säger till Eskilstuna-Kuriren att man inte sparar en massa pengar på utförsäljningen:

– Grundmotivet för är helt en­kelt att ha jämförelseobjekt för att kunna utveckla vår egen verksamhet och det får vi nu. 

Men enligt Christer Bergström och RS handlar det om vilket samhälle vi vill ha.

– Det handlar förstås om frågan om vinster i välfärden, och där ser vi nu hur samregerandet med Moderaterna har påverkat stadens Socialdemokrater. Men framför allt gäller det vilka vi vill ska ha makt och inflytande. 

– Det är intressant att se att de styrande vill flytta makten till ett av de största privata välfärdsbolagen samtidigt som man föreslår nedläggning av en verksamhet som drivs av brukarna själva. Det Attendo nu tar över är hemtjänsten på Öster, Tunafors, Svalan (Djurgårdsområdet) och Husby med drygt 50 personal och totalt 250 brukare på. 

Personal som Offensiv har talat med känner olust inför privatiseringen, men ingen vill uttala sig. 

Vilka är det då som tar över?

– Attendo AB är inte bara Sveriges största privata välfärdsföretag, utan också en spjutspets för de nyliberala attackerna mot vår gemensamma välfärd, säger Christer Bergström och uppmanar alla att komma till den demonstration som hålls på lördag mot detta (se annons). ■

Attendo AB – en spjutspets mot gemensam välfärd

Lokaltidningen Eskilstuna-Kuriren har rapporterat om beslutet att privatisera en del av kommunens hemtjänst, men har inte beskrivit att Attendo AB är Sveriges största privata välfärdsbolag med täta band till den nyliberala offensiven mot den offentliga välfärden.

Attendo AB är Sveriges största privata välfärdsföretag, med en vinst förra året på 649 miljoner kronor och 14 500 anställda. Dessutom är företaget tätt sammanvävt med Moderaterna och den mäktiga lobbygrupp som driver på för att privatisera välfärden. 

Attendo hette från början Svensk Hemservice (grundat 1987), och användes som en spjutspets för privat äldreomsorg bekostat av allmänna medel. Grundare var greve Gustaf Douglas, en av Sveriges rikaste personer och senare medlem i Moderaternas partistyrelse. 

Henrik Borelius, Attendos nuvarande VD, koncernchef och storägare, har även han nära band till de största nyliberala lobbyisterna för privatisering av välfärden. Borelius handplockades av Gustaf Douglas från Kunskapsskolan, som ägdes av moderaten Peje Emilsson. Denne är Sveriges kanske största privatiseringsaktivist, tidigare ordförande i det Fria Moderata Studentförbundet och grundare av Kreab, som idag är en av Sveriges största PR-byråer. 

När Attendo köptes av riskkapitalbolaget IK Invest 2006 gjorde Borelius ett klipp på 100 miljoner kronor, men satt kvar som VD. IK Invest, med säte i Jersey, plockade ut hundratals miljoner kronor ur företaget och sålde sedan. 

Dagens Nyheter upptäckte 2013 att företaget delat ut en miljard kronor till aktieägarna (DN den 16 augusti 2013). Henrik Borelius, som då blivit ägare, fick själv 17 miljoner. År 2014 avslöjades det att koncernen inte betalat en krona i bolagsskatt. ”Vinsten har kvittats mot räntor och sedan plockats ut av ägarna” (Dagens Arena, 2014-04-07). 

När Attendo börsintroducerades i november 2015, ökade Borelius värdet på sitt eget aktieinnehav med ytterligare 137 miljoner kronor.

Företagets historia är kantat av vårdskandaler. När Helsingborgs Dagblad (HD) år 2014 granskade Attendo, var det som att lyfta av ett lock: ”Överbelastning. Sjukskrivningar. Uteblivna raster. Hot om uppsägning, indragna löner och svartlistning. Och vård som aldrig blir av. Det är den bild som växer fram när fler och fler Attendo-anställda hör av sig till HD…

Alla som ringer vill vara anonyma. Flera börjar gråta under samtalets gång”, skrev reportern Sofie Dahlstedt HD den 2 augusti 2014. 

– Jag har jobbat 30 år i vården och det här är det värsta jag har varit med om. Du glömmer sätta bälte, du glömmer ge medicin, du glömmer ringa sköterskan. Dagli­gen. På grund av stress, sa en av personalen till Sofie Dahlstedt. 

– Cheferna säger öppet på mötena att om ni går till tidningen så kommer ni bli svartlistade inom hela vårdbranschen. De hotar också med att hålla inne ens lön, berättade en före detta anställd för HD Alla som tidningen talade med ville vara anonyma. Det var likadant när Offensiv talade med berörd hemtjänstpersonal i Eskilstuna. 

Stora ansträngningar har gjorts att försöka tvätta bort skandalstämplen, men inställningen till hur man gör vinst finns kvar. Detta påmindes vi om när bolaget under den stora flyktingkrisen på hösten 2015 behöll priserna per boende på sina flyktingförläggningar, trots att dessa blev proppfulla. 

– Vem som helst vet att det är för dyrt, sa en anställd inom Attendos flyktingmottagande som ville vara anonym till Svenska Dagbladet den 2 oktober 2015.

Det är alltså detta slags företag och odemokratiska politiska påtryckargrupp som S, M och C i Eskilstuna hjälper att flytta fram sina positioner ytterligare en bit. ■

Protestera mot utförsäljningen av hemtjänsten i Eskilstuna! 

Lördag 25 februari, kl. 14:00 – 15:00, Fristadstorget

Manifestation mot förluster i välfärden, mot kommunens utförsäljning av delar av hemtjänsten, mot nedläggningen av Vitsippan.

Arr: Tillsammansskapet

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!