S-styret i Luleå vill sälja ut allmännyttan

2015-05-13 16:47:50

foto: Jonas Brännberg
Rädda allmännyttan!

Förra veckans utspel från S-ledningen om att sälja ut uppemot 3 000 av Lulebos lägenheter är ett uttryck för ren högerpolitik.

–Ledningen för S säger att de inte har några alternativ, men det finns massor av alternativ om de vore beredda att satsa på Lulebo och bygga ut det offentliga. Men sådana idéer är helt bannlysta i det numera av nyliberalismen totalt genomsyrade Socialdemokraterna. Istället väljer de att gynna stora privata fastighetsbolag som cirklar som gamar kring allmännyttans bostäder, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Luleå, och fortsätter:

– Hur lönsamt det är att leva på hyresgästernas hyresinbetalningar visas av att nya kapitalister ger sig in på marknaden, såsom Ingvar Kamprad och ICA. På grund av låga räntor och stora vinster badar de i pengar som de vill investera någonstans.

– Men kommunen och Lulebo kan också dra nytta av de låga räntorna. Kommunen kan bygga billigt med låga räntor, utan vinstkrav och med en social profil så alla har möjlighet att bo.

– Istället ska tusentals hyresgäster, utan att ha fått en syl i vädret, acceptera att lägenheter säljs ut med generellt sett högre hyror och hårdare inträdeskrav som resultat. Varför gick inte S ut med det här som ”vallöfte” för några månader sedan? Kan det vara att privatiseringar inte går hem hos Luleåborna?, frågar sig Jonas Brännberg. ■