Sanningen om Göteborgs nya miljoner till nämnderna

2009-10-21 15:34:22




På en gemensam presskonferens den 15 oktober meddelade S, V och MP att Göteborgs kommun lägger större delen av det extra statliga kommunstödet på stadsdelsnämnderna (SDN) – men des­sa pengar är för lite och de kommer för sent.

Av de 375 statliga miljonerna som kommer till Göteborg får SDN 300, men det är långt ifrån tillräckligt. Des­sa pengar räcker inte ens till att fylla de svarta hål som de planerade nedskärningarna innebär.
Göteborgs 21 stadsdelar ska tillsammans skära ned 558 miljoner kronor. Då måste man inte vara ett mat- tegeni för att förstå att dessa pengar är otillräckliga. Det är fortfarande 258 miljoner kronor som saknas. Detta till verksamheter som redan är så hårt bantade att de skulle behöva rustas upp. SDN ansvarar för 80 procent av Göteborgs stads ekonomi. Man har ansvar för skola, förskola, äldreomsorg, bibliotek, hemtjänst, funktionshinder, missbrukarvård, fritidsgårdar och kultur.

Vart pengarna nu ska gå är det upp till varje SDN att besluta. Att pengar nu, om än för lite, delas ut till SDN kan tillskrivas de stora ­protester som har varit och som planeras.

”Det lönar sig att protestera” var Göteborgs-Postens rubrik på den artikel som meddelade att pengar nu kommer.
”Vi ska inte underskatta de på sina håll massiva protesterna – även om politikerna ogärna erkänner att de blir påverkade. Göteborgarna har tagit strid för sina fritidshem, nattis och  skola.

I Linnéstaden har det handlat om nedläggning av biblioteket”, skrev Göteborgs-Posten den 16 oktober.
Med de nya pengarna kan nedläggningen av bibliotek komma att ri­vas upp och den nedläggningshotade ungdomsmottagningen Humlan har räddats, så visst lönar det sig att käm­pa, men dessa pengar är tillfälliga och räcker knappt i ett år, så det handlar snarare om att skjuta upp nedskärningar och nedläggningar. I kommunen väntar än större nedskärningar inför 2010 års budget.
Rättvisepartiet Socialisterna, vars medlemmar är aktiva i flera av stadsdelarnas protestgrupper och nätverk, förtydligar dock att detta är långt ifrån tillräckligt. RS säger nej till alla nedskärningar och kräver upprustning. Vad som behövs är att bygga en rörel­se för att kräva mer pengar från staten till kommuner och landsting. Det är nu också dags för fackföreningarna att gå in i kampen och ansluta sig till de lärare, föräldrar och låginkomsttagare som kämpar mot nedskärningar-na.

Samtidigt som politikerna meddelar i intervjuer att ”det är barn och unga som är de verkliga vinnarna” med de nya pengarna, lägger man ned fyra skolor i Frölunda för att flyt­ta in dem i det nedlagda Frölundagymnasiet samtidigt som man sparkar lärare och klasserna blir större. Det i sig är ett bevis på att pengarna är långt ifrån tillräckliga.
Dessa pengar kommer lagom till valet och ingen är så dum att de inte förstår att det är fråga om valfläsk. Pengarna är för lite och kommer för sent. Samtidigt drabbas de äldre av stora försämringar som få belyser. Stora nedskärningar drabbar äldreboendena och hemtjänsten och de äldre har svårare att göra sina röster hörda och riskerar därför att bli de stora förlorarna. I Lärjedalen demonstrerade man därför tillsammans mot alla nedskärningar den 21 oktober.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!