Saudiarabien: Protester trots brutalt förtryck

2013-10-08 11:03:18




Regimen i Saudarabien har förklarat att demonstrationer är haram (en synd) och därmed förbjudna.
Offensiv har talat med två saudier, som vi här av säkerhetsskäl kallar Yosef och Ah­mad, som berättar om många anledningar att ändå kämpa. Sekteristiskt våld mot shiamuslimer, förtrycket av 9 miljoner kvinnor och 9 miljoner migrantarbetare, som är utan några som helst rättigheter är några av anledningarna.

Kan inte massorna komma ut på gatorna så tar de till andra metoder, i det här fallet Twitter och Facebook.  Bland unga är det nästan hälften av 27 miljoner som använder sociala medier.
Redan nu är repressionen hård mot de som kritiserar den saudiska kungen och hans regim. Yosef och Ahmad berättar om den rådande situationen i Saudiarabien, särskilt efter att militären invaderade Bahrain 2011 för att hjälpa till att slå ned upproret.
– Det är ironiskt att Saudiarabien stödjer FSA i Syrien och samtidigt slår ned på folket i Bahrain, berättar Yosef.

– När militären åkte till Bahrain för att stödja regimen där, så spreds en video som visade detta, fortsätter Ahmad. Videoklippet i sig visar ingenting, till och med media har återgett samma klipp. Men när en av mina vänner, Mohammed Nabil al-Mohammed Saleh, skickade vidare klippet till sina vänner med sin Black Berry så blev han arresterad i mars 2011.
– Det visade sig att en hans kollegor och vad Mohammed trodde var hans vän i själva verket var en av regimens många spioner, berättar Ah­mad.
Ahmad och Yosef berättar att Mohammed efter att han greps blev torterad i sex dagar på polisstationen. Sedan skickades han till ett fängelse tillhörande underrättelsetjänsten som höll honom ungefär en vecka för att sen skickas vidare till ett vanligt fängelse. Där har han suttit i snart två och ett halvt år utan att ha fått något åtal eller ens någon formell anklagelse riktad emot sig.
I Saudiarabien patrullerar M­otawa (moralpolisen) de offentliga ­rummen för att se till att befolkningen följer de religiösa lagarna, precis som Basiji-milisen i Iran.
– Västvärlden kritiserar Iran för sina sharialagar men det är samma sy­stem hos USA:s allierade ­Saudiarabien, säger Yosef.

Finns det en brygga som ­övervinner sekteristiska motsättningar?
– Staten gör ju allt för att skapa spänningar mellan shia och sunni. Och tyvärr fungerar det i en stor utsträckning. De har statliga media som hetsar mot shia, i skolor hjärntvättas barn och staten finansierar extremis­ter som delar ut religiöst material som uppmanar till sekteristiskt våld, både på arabiska och på engelska, till gästarbetare, svarar Yosef och fortsät­ter:
– Men det har inte alltid varit så, på 1970-talet var det jättevanligt med äktenskap mellan shia och sunni.
– Under den arabiska våren så kämpade shia och sunni tillsammans i Qatif mot regeringen. De gick ut i demonstrationer och krävde demokrati, detta då missnöjet var stort då de fattiga i staden inte hade fått någon hjälp alls när det var kraftiga översvämningar för några år sedan, där hus förstördes och fördjupade krisen i hushållen där ekonomin redan var utsatt. Problemet är att ­dessa rörelser som bryter ut är svaga, det är förbjudet att politiskt organisera sig och de fattiga har därför inga forum de kan vända sig till för att ­diskutera matpriser, jobb och löner. Folk vet inte vem de kan diskutera med, då vem som helst skulle kunna vara spion.

Amer Mohammed Ali

 Fakta saudiarabien▼

  • Saudiarabien, som var världens största oljeproducent 2012, är allierat med flera imperialistmakter, däribland USA. Landets politiska makt ligger hos kungen Abdullah bin Abdul Aziz.
  •  Landet har sedan en lång tid tillbaka styrts av sharialagar. Att organisera sig fackligt och politiskt är förbjudet.
  • Arbetare från andra länder lever under slavliknande förhållanden, arbetarkvinnor som blir våldtagna och gravida fängslas för olaglig graviditet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!