Scania bromsas av protester

2006-08-14 12:54:25




Armbrytningen mellan Scanias vd Leif Östling och arbetarna i Falun fortsätter. Konsekvensen är allvarliga släp för produktionen i Falun. Denna leder i sin tur till stopp i slutmonteringen av Scanias lastbilar i Södertälje, holländska Zwolle och franska Angers.

Beskedet att 60 procent av tillverkningen i Falun och Sibbhult ska läggas ned innan 2008 har i mer än en månad sänkt arbetsviljan bland de 650 arbetarna i Falun.
Koncentrationen till Södertälje leder enligt en löntagarkonsult till en besparing på 300 miljoner om året, vilket inte är mer än fem procent av Scanias vinst förra året på sex miljarder kronor. Ändå handlar arbetarnas reaktion mer om krav på respekt, trygghet och bättre betalt under omställningen än om en kamp mot själva nedläggningen.

Ett slag i ansiktet

Än finns heller inte kraven i klartext, utan det begärs bara ”ett kraftfullt ekonomiskt och socialt program för de anställda”. Den bonus på 3 000 kronor som Scaniachefen Östling erbjudit för att jobba i kapp släpet, utöver vanlig OB- och övertidsersättning, har dock avspisats som ett slag i ansiktet.
Östling talade under sitt besök på verkstadsgolvet i Falun om att ”vi sitter i samma båt”, men att ”globaliseringen är som en tsunamivåg inte alla hinner undan”. Detta har uppfattats som hån från en man som själv fick 44 miljoner i lön, bonus, optioner och pension förra året, men som inte är beredd att kompensera dem som får hela tillvaron hotad.
Läget är låst. Enligt arbetarna är det inte fråga om att ”maska”, bara om att jobba efter SPS (d v s efter regelboken, Scania Production System) och ”100 procent i stället för 120 procent”. Med dagens slimmade produktion enligt ”just in time” räcker detta för att skapa störningar i hela Scanias produktionskedja.

Släpet 1 600 axlar

Släpet uppgick i påsk till ”1 600 axlar och det är ju då också lika många lastbilar”, enligt ett mail till Offensiv från en arbetare i Falun. Samma bild gavs ett par dagar tidigare av Håkan Nordgren, vice ordförande för IF Metalls verkstadsklubb i Falun.
–  Släpet är 1 000-1 200 axlar, och då allt hänger ihop så att det till varje axel svarar en hytt och en växellåda, stoppar det upp produktionen i både Södertälje, Zwolle i Holland och Angers i Frankrike, säger Nordgren till Offensiv.
–  Jag vet att det står i Angers, Zwolle har vi dålig kontakt med och här i Södertälje står det lite då och då, intygar Kjell Wallin, verkstadsklubbens ordförande i Södertälje.
Den normala produktionen är 210 axlar per dag. Släpet motsvarar då mer än en veckas produktion.
–  Att jobba ikapp det här med extra övertid skulle ta 20 lördagar, påpekar Håkan Nordgren.
Arbetarnas vägran att offra sig har lett till skarpa konflikter, då arbetarna i enskilda ”förhör” ställts inför brutala krav på att jobba extra på helgerna. Bara ”vägande skäl” emot godtas. Dunkla anspelningar har framförts om att de som inte vill ge något extra kanske ska se sig om efter nytt jobb. Men enligt nättidningen Dagens arbete vägrar nu även de närmast berörda lägre cheferna att pressa sina arbetare på detta sätt.
Desperationen tilltar nu i Scaniatoppen. Ett förslag om att hyra in extra personal från Holland föll sedan verkstadsklubbens ordförande Torbjörn Pedersen i Falun hotat avgå. Man har också börjat flyga in växlar från Scania i Argentina för 100 000 kronor per dag i transportkostnader.

Nattskift från Södertälje

Försöket att rekrytera ett extra nattskift av montörer från Södertälje och lokalt i Falun är något som den lokala verkstadsklubben i Falun fått hård kritik av medlemmar för att ha gått med på. Nu talas också om att skärpa kontrollen genom fyra mindre områden för monteringen i Falun, vilket kräver fler chefer.
Men av de 40 influgna växlar som kom in onsdagen före påsk kunde bara 5-10 användas, enligt en uppgift. Kjell Wallin, verkstadsklubbens ordförande i Södertälje, bekräftar att det går trögt med Scanias rekrytering av montörer därifrån. Av de 40 som ledningen hoppats locka till Falun med erbjudanden om övertidsersättning, hotellrum och tjänstebilar, har bara ett tiotal ställt upp hittills. Samtidigt är tonen mot de som ställer upp på dessa ”judaspengar” bitter på scaniaarbetarnas diskussionsforum, falunsibbhult.forum24.se. Det är ett utrymme för yttrandefrihet som får Scanias chefer att se rött.
På ett medlemsmöte före påsk röstade också 192 av 208 närvarande nej till ett bud från företaget om så kallad ”kollektiv övertid” för att jobba ikapp släpet – något som fackklubben vägrat skriva avtal om.
Än så länge pågår hela denna kraftmätning i det fördolda på Scanias verkstadsgolv i Falun. Enligt Håkan Nordgren i verkstadsklubben har utåtriktade manifestationer diskuterats, men hittills inte blivit av. På internetforumet har också frågan om en strejk diskuterats.

RS uttalar stöd

Rättvisepartiet Socialisterna uttalar sitt fulla stöd till faluarbetarnas kamp och noterar den effekt som under hårt pressad produktion kan uppnås redan av så begränsade åtgärder som att följa ”regelboken” för hur jobbet ska bedrivas. Samtidigt behövs utåtriktade demonstrationer och manifestationer som kan göra kampen synlig. Uppslutningen skulle bli stark inte bara från de berörda arbetarna, utan också från skolungdomar, allmänheten och andra arbetare i Falun och hela landet.
Att inga krav riktats mot beslutet att lägga ned fabrikerna är ett svaghetstecken. Att moderna och lönsamma fabriker kan läggas ned till så låga kostnader för kapitalisterna och att anställningsskyddet när det kommer till kritan är så svagt är ett monument över fackens mesighet.
”Scania har varit ett föredöme när det gäller att ha mycket verksamhet i Sverige. Vi tror att de fortsätter på den vägen”, var allt IF Metalls nye förbundsordförande Stefan Löfven hade att säga under ett besök i Falun, ”likt en besvärjelse när han blir intervjuad av media i Falun”, skriver förbundets egen hemsida. Arbetarna i Falun har redan visat att de vill kämpa och förtjänar bättre.
RS/Offensiv föreslår:
• Scanias arbetare ska inte stå ensamma – IF Metall måste samla till stöddemonstration i Falun.
• Facklig vetorätt mot nedläggningar och kraftigt höjda avgångsvederlag.
• Stoppa plundringen – förstatliga banker och storföretag som Scania under demokratisk löntagarkontroll.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!