Seger i hamnarna – konflikt fick arbetsgivarna på knä

2012-10-03 13:21:53


Image 1525

I fredags eftermiddag den 28 september stod det klart att Transport och Hamnarbetarförbundet (HF) gick segrande ur avtalskonflikten efter att Sveriges Hamnar accepterat Transports lönekrav.

Blockaden av övertid, nyanställning­ar, inhyrning och mertidsarbete som inleddes midnatt den 27 september fick snabbt önskad effekt. Transport tackade på tisdagen nej till ett provokativt lågt lönebud från medlarna efter att arbetsgivarna hade retirerat på frågan om inskränkningar i fackens inflytande över arbetstidsförläggningen. Arbetsgivarnas bud var på 765 kronor över 14 månader, Transports bud sträcker sig över 12 månader, men motsvarar 903 kronor på 14 månader.

När Offensiv på torsdagen den 27 september pratade med företrädare för både Transport och Hamnarbetarförbundet förutsåg man att det skulle hetta till först under eller efter helgen, men arbetsgivarna vågade inte utmana de enade fackföre­ningarna. En längre konflikt skulle bli kostsam för Sveriges hamnar som snabbt tvingades krypa till korset och helt acceptera fackens krav.
– De tog kontakt med oss i eftermiddags och ville skriva ett avtal med de nivåer vi hade begärt, alltså 774 kronor per månad i tolv månader. Det är precis vad vi har begärt, säger Transports ordförande Lars Lindgren till TT den 28 september.
Segern för Transport och HF visar tydligt på vad som kan uppnås om facken rustar för strid och använder den kollektiva styrka som arbetarna besitter.

Stefan Berg

”Arbetsgivarna ville ha mer makt över oss”

Offensiv träffade några hamnarbetare i Luleå samma dag som varslet trädde i kraft.

Det skiljer bara 130 kronor mellan fackens bud och arbetsgivarna, varför är arbetsgivarna ändå beredda på konflikt?
– Det är inte där skon klämmer. Arbetsgivarna vill inte att vi arbetare ska kunna påverka vår arbetssituation, säger en av hamnarbetarna.
– Vad det handlar om är att arbetsgivarna vill ha mer makt över arbetstagarna. De vill tillbaka till Hedenhös. Det enda vi kräver är en viss struktur och framförhållning, berättar hamnarbetaren Torkel Vanhaniemi.
– De vill inte behöva fråga arbetarna om de kan jobba utöver normalt schema, utan vill bara kunna peka. Man ser ju bara utvecklingen med bemanningsföretag, som jag tycker inte borde få finnas. Vi är redan flexibla, men har möjlighet att inte vara det. Jag tror det handlar om att arbetsgivarna generellt vill ha mer ”flexibilitet” och att de ser vårt fack som starkt, säger en annan hamnarbetare.

Hur skulle arbetsgivarnas krav om ”flexibilitet” påverka er?
– Just i Luleå Hamn tror jag inte det skulle innebära så stor skillnad, men i många andra hamnar skulle det bli skillnad. Det är ju privatlivet som blir lidande, att aldrig kunna veta hur man ska jobba. Och att arbetsgivarna skulle kunna göra schemaändringar med väldigt kort ­varsel, säger en annan hamnarbetare.

Finns det någon ekonomisk kris i hamnarna som ligger bakom?
– Nej absolut inte. Luleå Hamn når upp till högt ställda avkastnings­krav. Skeppsfrakt är så mycket billigare än alla andra transportsätt, säger Torkel Vanhaniemi.

Tror ni det blir en utdragen konflikt?
– Jag tror det är över vilken dag som helst, säger en hamnarbetare.
– Det brukar ta max två veckor för det är så dyrt för hamnarna att stå. Jag tror det är klart ganska fort, kanske redan till helgen, avslutar Torkel Vanhaniemi.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!