Seger i Rannebergen

2018-01-17 12:46:54

foto: Bostadsbolaget
Den långa bostadskampen segrade och visar återigen att kamp och organisering lönar sig.

Försäljningen av 289 lägenheter i Rannebergen till det hårt kritiserade Victoria Park har stoppats.
Frågan fanns på dagordningen för kommunstyrelsens möte den 10 januari, men lyftes bort efter uppgifter från polisen om att Victoria Park har anlitat företag och personer kopplade till organiserad brottslighet.

Polisens information till Framtiden rör misstankar om att fastighetsbolaget Victoria Park ska ha anlitat ett bolag där kriminella har haft inflytande. Bolaget ska ha utfört renoveringar av fastigheter i Lövgärdet, rapporterar SVT.
Boende i Rannebergen, Rättvisepartiet Socialisterna, Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen har länge protesterat mot försäljningen och har pekat ut Victoria Park som ett oseriöst företag. Tidningen Hem och Hyra har avslöjat att företaget har hotat boende med olagliga böter om de inte lämnar ifrån sig nycklar till underleverantörer.

Men stadens ledande socialdemokrater har inte velat lyssna på kritiken. Enligt polisen är informationen dock inte ny. De ledande politikerna har haft informationen under lång tid. Trots detta var de beredda att driva igenom försäljningen bakom ryggen på de boende.
Om det inte hade varit för protesterna skulle affären redan ha gått igenom under 2017. Men tack vare trycket från de boende sköts beslutet upp två gånger efter massiva möten och demonstationer där hundratals deltog. Över 2 000 har skrivit på protestlistor.

När Ann-Sofie Hermansson (S) inledde kommunstyrelsens möte den 10 januari gjorde hon det genom att plocka bort affären från dagordningen. Enligt tidningen ETC ligger nu frågan hos kommunens kunskapscenter mot organiserad brottslighet. Ann-Sofie var fåordig då hon intervjuades av Sveriges Radio P4, men anser inte att boende i området bör oroa sig.
Till Göteborgs-Posten säger AB Framtidens ordförande Lars Johansson (S) att företaget har för avsikt att stoppa affären.
Enligt tidningen Hem och Hyra gäller polisinformationen att Victoria Park anlitat företag med kopplingar till organiserad brottslighet, vilket Lars Johansson bekräftar i Sveriges Radio P4.

Kommunen kommer att lägga ett bud på marken, men att byta bort eller sälja delar av Rannebergen är inte längre aktuellt. Som Offensiv har rapporterat om tidigare ligger även ett förslag till kommunfullmäktige om ändrade ägardirektiv som skulle innebära att AB Framtidens styrelse själva får besluta om utförsäljningar utan att passera de demokratiska församlingarna.
Hade kommunfullmäktige redan fattat beslut om nya ägardirektiv hade AB Framtiden kunnat fatta beslut om att sälja ut Rannebergen utan att passera fullmäktige. Då hade vi haft en annan situation idag.
Skandalen kring Victoria Park måste därför även lyfta problematiken kring ändrade ägardirektiv.
Avslöjandet om Victoria Park bör även gälla mer än ett stopp kring affären i Rannebergen – företagets hela bestånd i Lövgärdet bör kommunaliseras. Detta är något som även Hyresgästföreningen driver.
– Kommunstyrelsen anser uppenbarligen att Victoria Park är olämplig för Rannebergen. Vi anser att de är lika olämpliga för Lövgärdet. Det kommunala Bostadsbolaget Poseidon bör därför ta över beståndet, säger Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Angered. ■

Lars Johansson (S): ”Hade inte varit osunt att sälja ut”

Affären mellan AB Framtiden och Victoria Park är avbruten. Offensiv har sökt kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för en kommentar utan framgång, men lyckas under fredagseftermiddagen nå Socialdemokraternas Lars Johansson, tillika ordförande i AB Framtiden.

Du uttryckte i slutet av förra året att affären med Victoria Park kändes trygg. Hur känns detta idag?
– Det framkom ny information och därför är affären avbruten, det är där vi befinner oss.

Det finns de som menar att detta inte alls var ny information för stadens politiker?
– Det är inte sant. Det var helt ny information för oss och vi har inte vetat något innan polischef Erik Nord meddelade oss förra veckan, och vi agerade direkt på det. Enligt polisens spaningsarbete har det framkommit att kriminella grupperingar har kopplingar till renoveringsarbetet. Vi har därför ett extrainkallat möte nästa vecka då affären med Victoria Park gällande Rannebergen kommer att stoppas.

Men var det inte bra att affären inte gick igenom i november?
– Ärendet drog ut på tiden. Hade kommunfullmäktige hanterat ärendet snabbare hade vi hunnit sälja, men jag kan inte svara på hypotetiska frågor, hade vi sålt och sedan fått informationen hade vi fått agera på annat sätt.

Är då Victoria Park en lämplig fastighetsägare i Lövgärdet?
– Det kan inte jag bedöma i dagsläget. Vi är intresserade av marken de äger, några andra affärer är vi inte intresserade av med dem.

Nu ska kommunfullmäktige gå till beslut om nya ägardirektiv där ni inom AB Framtiden kan få fatta beslut i slutna styrelserum om utförsäljning. Visar inte frågan om Rannebergen att detta behöver passera de demokratiska församlingarna och få ta tid?
– Det hade inte varit osunt att sälja Rannebergen med den information vi då hade. Vi hade inte denna information och därmed hade försäljningen varit rätt, men detta är ju hypotetiska frågor, de går inte svara på. Men visst hade vi hamnat i en besvärande situation.

Om kommunen hade sålt till ett bolag som enligt polisen gör affärer med kriminella, vilken situation hade det satt de boende i?
– Jag vet inte om de boende hade satts i någon situation, bolaget hade väl satts i en situation?

Är det klokt att stressa igenom affärer där en säljer ut allmännyttan?
– När kriminella saker pågår i staden får vi agera därefter. Men vi kan inte förutsätta saker i förväg. Vi har inte stressat igenom någon affär, vi hade en liknande affär och procedur med Willhem.

Och hur upplever de boende sin boendesituation idag?
– Där finns det delade meningar och jag vill inte gå in på det, där är affären avslutad och det tycker jag intervjun är också.

Boende i Lövgärdet framhåller behovet av en kommunalisering likt den i Hammarkullen 2015 då allmännyttan tog över det privata beståndet, hur ser du på det?
– I Hammarkullen fanns det en säljare, det finns det inte i Lövgärdet idag. Vi vill åt marken för att bygga, sedan återstår det att se om Victoria Park vill sälja när övriga affären inte har blivit av.

Kan det bli en fråga om expropriering av marken annars?
– Det har inte diskuterats, det är en lång resa. Sedan ligger inte den bollen hos AB Framtiden, utan hos fastighetskontoret.

Med facit i hand. Var det en bra ide att sälja ut allmännyttan i Lövgärdet eller hade ni gjort annorlunda nu när ni vet hur det har blivit?
– Det var nödvändigt vid tidpunkten, det är en hypotetisk fråga, man måste se hela bilden, avslutar Lars Johansson (S). ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!