SEKO: Järnvägs- underhållet har blivit ännu sämre

2014-06-05 09:55:54


Att inga dödsfall har skett än till följd av tågurspårningar är ren och skär tur.

I förra veckan gick fackförbundet SEKO ut med resultatet av en medlemsundersökning där de frågat 1 000 järnvägsarbetare om underhållet av järnvägstrafiken.
Undersökningens alarmerande svar bekräftades några dagar senare då veckan avslutades med nya stora tågstopp som igen orsakats av havererade kontaktledningar.

I undersökningen svarar 55 procent av arbetarna att det blivit fler brister på järnvägen under de senaste två-tre åren.
Hela 66 procent säger att förebyggande underhållsarbete görs i mindre omfattning än tidigare, tvärtemot vad Trafikverket påstår.
Underhållet verkar allt mindre vara förebyggande utan gå mot allt mer ”just in time”-insatser.

SEKO:s ordförande Janne Rudén säger till Svenska Dagbladet att det förebyggande underhållet har minskat medan det akuta, avhjälp­ande underhållet som görs när något gått fel har ökat.
När det till exempel gäller de numera vanliga tågstoppen på grund av nedrivna kontaktledningar handlar det både om gamla ledningar men också om oservade fordon som sliter hårdare på ledningarna. Men Rudén vill ändå lägga huvudansvaret på Trafikverket och inte operatörerna då han menar att det i huvudsak gäller att ta ansvar för infrastrukturen.

I en Offensivartikel den 15 maj i år refererade vi från ett offentligt möte i Sundsvall den 10 maj där Åke Johansson från SEKO och Tågupproret berättade att Trafikverket har noll koll på var pengarna tar vägen samtidigt som det i och med avregleringen läggs alltmer pengar på administration och allt mindre resurser på själva järnvägsarbetet.
Och så rätt den uppfattningen tycks vara.
Några veckor efter att Trafik­verket i våras presenterade sin Nationella transportplan kunde SVT avslöja att det fanns ett hål på 20 miljarder kronor i verkets beräkningar. Det visade sig att Trafikverket hade glömt att räkna in halva landets kontaktledningar (12 miljarder kronor) och behovet av underhåll av växlar och spår (8 miljarder kronor).

SEKO ville få koll, ställde frågorna och fick svar av 1 000 medlemmar.
– Vi talar om att det är rälsbefästningar som gått sönder. Vi har koll på läget säger de då. Men det är ju ingen som fixar till det, och hur kan man ha koll på läget då, det förstår jag inte, säger Roger Sennebäck, banarbetare i Solna i SVT.
Svaren är en allvarlig varningssignal som borde bli till ett startskott för regeringen och Trafikverket.
SEKO måste kräva att att de tar tillvara på järnvägsarbetarnas undersökningssvar, kunskaper och erfarenheter och göra dem delaktiga i en omedelbar massiv upprustning av järnvägstrafiken.
Tåg är det miljövänligaste moderna kommunikations- och fraktsättet. Nu måste bommarna fällas ner för en trafik där kortsiktiga vinster går före säkerhet och där stora dödsolyckor kan vänta bakom kröken. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!