Serie: Tretton skäl varför

2017-05-17 23:44:46




13 reasons why (13 skäl varför) är en serie som handlar om det sexuella våldet och horstämplingen i skolor i USA. I serien får vi följa en ung kille vars vän, Hannah Baker, har tagit livet av sig. Efter sig lämnade Hannah tretton kapitel i kassettband där hon berättar om varför hon valde att avsluta sitt liv. Serien är väldigt målande gällande vad som försiggår kring en ung tjej i gymnasiet som hamnar i psykisk ohälsa på grund av sin omgivning. I serien får vi höra hennes berättelse om varför, vilka nyckelpersoner och händelser som driver henne djupare ner i depression. 

Clay Jensen är en blyg, ganska tillbakadragen, ung kille i gymnasiet som en dag får ett paket kassettband på posten. Där får han i första bandet lyssna på Hannah Baker introducera sig själv och förklara att de som får ta del av banden är en av tretton skäl till varför hon tagit sitt liv. Det som är intressant är att Clay var med och vittnade om samma situationer som Hannah, men drog helt andra slutsatser ur händelseförloppet. Hannah berättar i bandet hur en oskyldig dejt slutar med horstämpling på skolan. Hon berättar om hur några killar i skolan hade betygsatt tjejer baserat på deras utseende, där hon hade blivit framröstad som ”snyggaste röven”. Clay tyckte inte det var ett problem, att det var menat som en komplimang, men fick ett annat perspektiv från Hannahs kassettband där hon förklarar hur listan påverkade henne negativt. Hannah förklarar den allvarliga biten av att bli objektifierad och hur listan ledde till fysiska övergrepp som tafsande.

Syftet med denna recension är inte att avslöja hela handlingen, men ju fler avsnitt som går, desto mörkare blir serien, precis som Hannahs välbefinnande. Det framgår mycket riktigt i serien att det inte handlar om enskilda killar, utan om en hel struktur som finns såväl i USA som i Sverige och övriga delar av världen. Tjejer som klär sig ”för fint”, ”för fult”, är glada, arga, utåtriktade eller för blyga, är inget som är socialt acceptabelt och blir utsatta av såväl killar som tjejer.

En annan aspekt av serien är föräldrar och personal på skolan. När Hannahs historia börjar har hennes föräldrar precis startat ett eget företag. Samtidigt öppnar den stora kedjan Walplex (en omskrivning av ”Wal-mart”) i området och konkurrerar ut småföretagare. Föräldrarna kämpar hårt för att behålla sitt levebröd och lägger ner all sin vakna tid på det. Hannahs förhoppningar om att få hjälp läggs istället på skolan, men en distraherad studievägledare/kurator som håller på att hitta sin nya papparoll missar tecknen och nonchalerar hennes rop på hjälp. Det visar hur snabbt det kan gå när allt blir fel.

Det som dessutom är bra med serien är att produktionen har gjorts i samråd med psykologer för att få den så verklighetstrogen som möjligt. Serien fångar väldigt bra upp olika händelseförlopp och som tjej känner en igen sig i det. Det märks också att det finns en nyväckt medvetenhet i samhället kring sexism och sexuella trakasserier, men också när det gäller just den psykiska ohälsan då det lyfts fram på ett bra sätt. Serien tar även till viss del upp ett klassperspektiv med Hannah som inte kommer från en välbärgad familj. Däremot blir seriens sensmoral väldigt moralisk, ”hade alla varit snälla mot Hannah hade hon kanske inte tagit livet av sig”, och lyfter egentligen in-te upp de patriarkala strukturerna i samhället som sipprar in i skolmiljön. I sin helhet är det en väldigt bra serie och värd att titta på. ■


Produktionsbolag: Netflix
Antal avsnitt:13
Längd per avsnitt: 52 – 60min Utgivningsdatum: mars 2017


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!