Sjukhusskandalerna som fick SVT-team till Sundsvall

2010-05-26 14:46:27




TVSVT:s Uppdrag granskning
Ämne
Om sjukhuskrisen i Sundsvall
Sändes
Onsdag 19 maj
Förra veckans Uppdrag granskning (SVT) handlade om min arbetsplats, Sunds- valls sjukhus. Bakgrunden till programmet är alla de skandaler som kantat det senaste årets nedskärningar på sjukhuset. Skandalerna fick många Sundsvallsbor att kontakta Uppdrag granskning. Redaktionen berättade att de aldrig varit med om att så många hört av sig.

Efter sändningen har Uppdrag gransknings reportage fått stort genomslag i lokalpressen och på insändarsidorna.
Reportaget börjar med att granska konsultfirman Mantec som lands­tingspolitikerna lejt för att planera neddragningarna och utarbeta sparförslag. Firman har kostat över 50 miljoner kronor. Avslöjanden om att deras meriter var bluffar och att Mantec aldrig jobbat på de sjukhus de uppgett har tidigare avslöjats i lokalmedia här i Västernorrland.
Tyvärr beskriver reportaget Sundsvalls sjukhus som en organisation i kaos och i slutet av programmet kan både Mantec och sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson framstå som duktiga och kompetenta människor som är tvungna att ta tag med hårdhandskarna när andra misslyckats. De nämner inte att Olofsson och Mantec helt kört fast under vintern på grund av il­la förberedda förslag, vilka bara har lett till ökad förvirring.

När Sigbjörn Olofsson tillträdde i januari i år skulle den nya organisationen sjösättas redan den 6 april, men överbetalda Mantec och Olofsson kom med förslag som var helt värdelösa. Huvudskyddsombuden jag talat med sa att deras underlag var så dåliga att det inte gick använda till att göra vettiga arbetsmiljö- och riskanalyser. Det blev bakläxa. Även andra gången förkastades deras förslag. Till slut kom de fram till att de kört fast. Sigbjörn  Olofson bytte stil. Nu skulle det bli ett ”omtag” och man skulle börja om från början. Inför personalen försökte han ge intryck av att vara förstående och talade om att han var medveten om att neddragningarna skulle innebära sämre service och så vidare. Nu har den nya organisationens sjösättande skjutits upp till sista augusti. De 700 personal som först skulle sägas upp har i dagsläget hamnat på 425. De är idag uppsagda. Vis­sa har fått förlängd uppsägningstid så att organisationen ska klara verksamheten under sommaren.

I programmet nämndes inte heller att sjukhusdirektören försökte anstäl­la sin kompis (och granne i Stockholm, där han är skriven) Ann-Marie Bäcklin som personalchef för en lön på 13 000 kronor per dag. Nu visade det sig att hon också har ljugit om si­na meriter samt att hon var kriminell, så efter protester tvingades hon att avgå efter 20 timmar i tjänst.
Programmet tog dock upp läkarna och hur deras schemaläggning omöjliggör ett effektivt utnyttjande av sjukhusets resurser. Detta är ett problem på flera ställen. Läkarbristen har gjort att de har ett bra förhandlingsläge både vad gäller löner och arbetsförhållanden.
Det finns också en stor brist på läkare vid länets vårdcentraler. Dessa har ofta inga läkartider att ge. Patienter som hade kunnat få hjälp vid en normalt bemannad vårdcentral skick­as istället till sjukhusets akutmottagning, vilket ytterligare ökar belast- ningen på sjukhuset.

Det är självklart att sjukvården ständigt måste ses över i samband med att nya vårdmetoder införs och många behandlingar och ingrepp ser annorlunda ut idag än tidigare. Det är det ingen som ifrågasätter. Och visst måste man hela tiden fundera ut hur man gör sitt arbete effektivare.
Men det är betydligt roligare att di­skutera hur man ska organisera arbetet annorlunda om man inte står inför uppsägningshot och sämre arbetsförhållanden.
Dessutom tar programmet inte alls upp om hur resurserna till vården har skurits ned år efter år.
Sigbjörn Olofsson kommer undan i programmet och detsamma gäller förra landstingsrådet Eva Söderberg (S). Hon får oemotsvarat uttala sig om hur imponerande Mantecs arbete på Örnsköldsviks sjukhus var. Där hade man slaktat bort en tredjedel av de anställda. Den nya slimmade organisationen sjösattes slutligen provoce- rande nog på 1 maj. Där har personalen pressats hårt med sämre scheman.
Enligt en kollega jag talat med innehåller schemat ofta arbete sex da­gar i veckan och arbete varannan helg. Ibland har de varit tvungna jobba en lördag eller söndag på ”ledig helg”. Tidigare uppsagd personal har nu fått tas in som vikarier för att klara verksamheten.

Reportaget i Uppdrag granskning uppmärksammade också våra Rädda Vården-protester. Klipp från demonstrationen vi hade i vintras visades vid ett par tillfällen.
Efter reportaget i Uppdrag granskning var det en debatt i studion mellan vice landstingsrådet Benny Er­iksson (S) och två sjuksköterskor, Jeanette Nyström och Helena Westlund. Det är samma sköterskor som tagit initiativet till kampanjen på sjukhuset för att få sköterskorna att ta ut sina raster, som jag berättat tidigare om i Offensiv. De var hårda och tydliga mot vice landstingsrådet och gjorde bra ifrån sig i debatten.
Nu har Benny Eriksson lovat att komma ut och vara med ute på deras arbetsplats så han får se hur det är ”på golvet”.

Per Johansson
Sjuksköterska och en av initiativtagarna till kampanjen Rädda Vården i Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!