Ska detta kallas demokrati?

2013-02-13 12:24:56
Den 6 februari åkte fackliga aktivister från Frankrike, Belgien och Luxemburg för att fredligt demonstrera mot Arcelor Mittals jobbslakt utanför Europaparlamentet i Strasbourg (Arcelor Mittal är världens största stålbolag). I Strasbourg möttes stålarbetarna av kravallpolis och tårgas.

Bland dem som var på väg till Strasbourg fanns många stålarbetare från belgiska Liège, där Arcelor Mittal planerar att skära bort uppemot 2 000 jobb.
Arbetarna, som åkt buss i flera timmar fick inte precis något varmt välkomnande. Vid gränsen genomsöktes bussarna av fransk polis och aktivisterna trakasserades.
Väl framme i Strasbourg möttes arbetarna av ett massivt polisuppbåd som skulle hindra dem från att komma i närheten av det parlament som påstås representera Europas medborgare.
Denna polisinsats skapade ytterligare ilska och frustration bland de tillresta aktivisterna som önskade att deras krav skulle höras inne i parlamentet.
Polisen använde tårgas för att skingra demonstranterna och ambu­lanser släpptes inte fram för att ta hand om de skadade.

GUE/NGL (Gruppen Europeiska enade vänstern/nordisk grön vänster) i Europaparlamentet protestera­de omedelbart mot polisövergreppen.
Paul Murphy, ledamot i Europaparlamentet för det irländska Socialist Party (CWI) och med i GUE/ NGL, sa till demonstranterna:
– Jag är chockad över attackerna mot stålarbetarna, som har rest långt för att försvara sina jobb.
– Det är tydligt att kampen för ståljobben nu går in i ett avgörande skede. Trojkan bedriver en politik som förgör liv och framtid. Jag stödjer förslaget om att expropiera Arce­lor Mittal tillgångar. Om banker kan förstatligas kan också Arcelor Mittal förstatligas.

Tanja Niemeier