Skandalbeslut – Michel fick nej

2007-01-24 14:39:18




Migrationsdomstolen upprepar Migrationsverkets omänskliga linje, att Michel Bofando Lotika borde bli intern flykting i Kongo!

Michels fall var uppe i Migrationsdomstolen i Malmö den 9 januari och domen kom nu, två veckor senare.
Under förhandlingarna förklarade Michel att hans båda föräldrar dödats på grund av sina politiska aktiviteter och att han själv fängslades och torterades i sex månader, men lyckats fly till Sverige. Hans ursprung i östra Kongo och att han anser att Kivuprovinsen i östra Kongo ska vara självständig innebär omedelbara hot mot honom i Kongo. I Sverige har han dessutom varit med och organiserat otaliga aktiviteter mot regimen i Kongo.

1 200 dör varje dag

I Kongo dör idag 1 200 människor varje dag, av sjukdomar, svält och våld som följer med det krig som formellt har upphört, men som fortfarande pågår. Under 2007 har väpnade strider redan utspelat sig i t ex Kivu och Ituri i östra Kongo. Och ingen kan säga hur länge den tillfälliga vapenvilan mellan president Joseph Kabila och hans utmanare, Jean-Pierre Bemba, kommer att hålla.
Regeringarna i Väst och deras uppdragsgivare i storföretagen vill fortsätta plundringen av råvaror från Kongo. FN, USA och EU organiserade därför valen i Kongo förra året, för att ge sken av en stabilare och mer demokratisk regering i landet.
Migrationsdomstolen har totalt struntat i den verkliga situationen i Kongo, liksom i den tortyr Michel Bofando Lotika har utsatts för.

Verklighetsfrämmande

Domstolen talar om ”den förbättrade situationen för politiska partier i Kongo” och att Michel inte har något ”generellt behov av skydd” i sin hemstad Kisangani (där tortyren ägde rum). Ändå, om ”han inte skulle känna sig trygg på hemorten”, kan han utan hinder ”bosätta sig i Kinshasa eller andra delar av västra Demokratiska Republiken Kongo. Han är därmed varken att betrakta som flykting eller skyddsbehövande i övrigt”.
Denna verklighetsfrämmande syn har sitt ursprung i Migrationsverkets policy att nu, som ett svar på de stora kampanjerna för flyktingsamnesti under 2005, höja murarna mot flyktingar.
International Crisis Group, med huvudkontor i Bryssel, ger en helt annan bild i sin rapport från den 9 januari (samma dag som Michel var i domstolen):
”Situationen, i synnerhet i Öst, fortsätter att vara extremt instabil och liten statlig myndighet existerar i större delen av det oppositionsdominerade Väst. Den trotsiga huvudstaden, Kinshasa, är i permanent risk för storskalig civil oro… Faktiskt ökar det politiska förtrycket redan…”
ICC beskriver också den kongolesiska armén som odisciplinerad, med stora inslag av övergrepp. ”Säkerhetssituationen är fortsatt instabil även i Väst”, konstaterar rapporten.

Stoppa utvisningarna

Den svenska staten vill stoppa ytterligare flyktingar genom att tvinga fram utvisningar av kongoleser från Sverige. Detta trots att Kongo självt har miljontals som tvingats fly inom landet, 500 000 enbart i Nord-Kivu enligt en ny beräkning av FN. Också i Tanzania finns 140 000 flyktingar från Kongo som inte vill återvända på grund av det osäkra läget.
– Kampen för att jag ska få stanna måste fortsätta. Jag tänker överklaga, samtidigt som Flyktingar från Kongo driver kampanj mot alla utvisningar till Kongo, säger Michel Bofando Lotika.
Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd till Michels och Flyktingar från Kongos kamp för asyl och mot regimen i Kinshasa. Offensiv återkommer om kommande protester och vad man kan göra för att stödja Michel.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!