Skolslakt i Sandviken

Österfärneboskolan (bild) är en av de sex högstadieskolor som hotas av nedläggning (Foto: Sandvikens kommun).

av Britta Berggren & Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

En förskola med tio avdelningar och sex nedlagda högstadier för att bygga en eller två stora högstadieskolor i centrum. Det föreslår en utredning i Sandviken som har mött stora protester.

Redan inför valet 2018 protesterade föräldrar och boende i Österfärnebo mot nedläggningen av högstadiet där. Då lovade alla politiker att stängningen bara var ”tillfällig”. Men efter valet blev stängningen helt plötsligt permanent.
”På dagen för informationsmötet, en minut innan utsatt mötesstart, kallar nämnden in oss som höll i mötet bakom scenen. Nämndens ordförande meddelar att de nästa vecka kommer att lägga ett förslag till beslut om att skolan inte ska öppnas igen. Man ville invänta Skolutredning 2025” skrev några föräldrar från Österfärnebo i en insändare i Geflebladet. 

I ”Skolutredning 2025” föreslås en dramatisk centralisering. En tio avdelningars förskola byggs centralt, som ersätter Björkparken, Sandbacken och Brukets förskolor. 
Undervisningen för högstadieeleverna koncentreras till en eller två nybyggda enheter medan högstadieverksamheten vid Murgården, Jernvallen, Björksätra, Norrsätra, Storvik och Österfärnebo stängs.

Hundratals har protesterat vid ”dialogmöten” och synpunkter räknas säkerligen i tusentals. 
”Storvik behöver sin skola, lägger ni ner den blir det krig”, ”Hela kommunen måste leva!” och ”Hur motverkar man segregation genom att ha två stora skolor?” är några talande kommentarer för den flod av åsikter som till överväldigande del är negativ.
Än har inget beslut tagits utifrån utredningen. Frågan är om Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet vågar gå vidare med nedläggningsplanerna, och riskera att den massiva opinionen leder till stora protester.