Skolstrid för framtiden

2015-10-21 14:44:55

foto: Jonas Brännberg
I en ring runt skolan stod demonstranterna och omfamnade skolan i en stor kram.

Tisdag den 20 oktober samlades elever, föräldrar och andra med sång och musik till försvar av Svartöstadsskolan. En mänsklig kedja omfamnade skolan i en stor ”kram”. 

Det här var den första kollektiva manifestationen mot Luleå kommuns massnedläggning av mindre skolor. Skolkramen trotsade Barn och Utbildningsförvaltningens förbud – ett försök att tysta elever, föräldrar och personal genom att hävda att inget annat än utbildningsverksamhet får pågå på skolgården mellan sex på morgonen och sex på kvällen.

Omkring 200 personer deltog på Rör-inte-vår-skola-manifestationen. Budskapet var tydligt: vi älskar vår skola och vi är beredda att kämpa för den! Två elever och en förälder talade, och musiker som Mattias Alkberg, Olle Nyman och Petter Alatalo bidrog med några låtar. 

Anneli Näsvall, veteran från flera tidigare segerrika strider för Svartöstadsskolan hade skrivit text till Sången om Svartöstadsskolan som alla sjöng tillsammans. Stämningen var på topp när Anna Widén, ordförande i Svartöstans Intresseförening och aktiv i arbetsgrupperna för att Rädda Svartöstadsskolan, avslutade med att utlova många fler aktioner för en framtida skola där barnen, inte kommunens räknekalkyler, står i centrum.

Missnöjet jäser över hela Luleå kommun sen planen ”Framtidens Skola” tillkännagavs den 24 september. Enligt S-styret är det enda sättet att säkra undervisning av hög kvalitet med behöriga lärare i trygg miljö att riva upp hela kommunens grund- och förskolestruktur och lägga om den till stordrift. Trots mödosamma försök att klä upp förslaget i positiv retorik om ”rättigheter”, ”trygghet” och ”kvalité” är det egentliga syftet uppenbart: att utnyttja skolans lärare, övrig personal och lokaler till max och därmed pressa kommunens kostnader.

Den 6 oktober inleddes en serie ”medborgarmöten” som ska slutföras den 10 november. 

– Medborgarmötena är en fars. Hur ska ett två timmar långt möte kunna göra rättvisa åt de diskussioner som behöver hållas om hur det ser ut i skolan idag och i framtiden, hur eventuella nedläggningar ska hanteras, var och hur barnen ska få plats på andra skolor, transporter, miljöhänsyn, effekten på lokalsamhället, för områden med tusentals invånare? För att inte tala om vilka fakta och prognoser, eller snarare bristen på dem, som underbygger förslaget?, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå kommunfullmäktige.

Det enda underlag som har lämnats ut är ett pressmeddelande som förföriskt presenterar ostyrkta påståenden om de krav som ”framtiden” ställer, och en  sammanställning av önskemål om morgondagens skola från en tidigare BUF-workshop i ämnet. Ingen konsekvensanalys eller jämförelse av olika möjliga lösningar, eller ens prognoser för framtida elevunderlag och behov av lärare, finns att hitta.

Skrämselargumentet framför andra i politikernas arsenal har varit påståendet att ”700 lärare” kommer att gå i pension inom tio år. Vid föräldrars närmare granskning visar det sig att det rör sig om endast cirka 240 grundskollärare. Siffran 700 har nu i tysthet övergetts.

Efter att denna papperstiger blåst ikull kvarstår ändå S-styrets ohederliga retorik och skrämselmetoder. Nu hävdar exempelvis Barn- och Utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli (S) utan att blinka att mindre skolor måste ersättas av större för att ”ingen ska behöva känna sig ensam i skolan”.

Vore politikernas plötsliga omsorg om lärarna äkta skulle de istället kunnat välja att lyssna på lärarnas önskemål om bättre arbetsmiljö och löner. Sammeli hävdar att stordriften ska se till att skolan värnar ”mångfald bland elever och vuxna” som ska skapa ”förståelse och respekt”. Stoppas inte ”skolsnurren” kommer istället klassklyftor och segregering sannolikt att få ett ökat genomslag i skolan. Färre, större och fler avlägsna kommunala skolor kommer att gynna de privata friskolorna som Nya Läroverket, som redan står redo att profitera i spillrorna av S-styrets framfart.

De närmaste medborgarmötena hålls den 22 oktober på Hertsö­skolan och den 27 oktober på Örnässkolan, båda kl 18-20. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!