Skumma matdieter; Vem tänker på de äldre?

2014-09-03 14:15:11


Mi Alforsen.

Dieter som är i ropet är 5-2 och LCHF och de frälsta tycker att den dieten de valt är grejen. De kanske skulle testa dieten 16-8, som tillämpas inom äldreomsorgen. I stort sett betyder det att mellan klockan 8-9 och 17 äter de gamla frukost, lunch, fika och middag.

Portionerna är dessutom mestadels så små att de inte är tillräckliga. Många äldre vågar inte be om mer och i regel har det inte levererats tillräckligt med mat för att fler ska kunna få mer. 

Min make hamnade på korttidsboende i mitten av 2008 och vägde då cirka 90 kg. I januari 2011, innan han gick bort, fick jag veta att han vägde 68 kg. Mängden mat är för liten. En av de första gångerna jag var med vid middagsmålet fick de tre lövtunna skivor kassler. Man kunde nästan se igenom köttet. Två potatisar som vardera kunde ligga i en dessertsked och två matskedar konserverade ärter.

Frukost lagades på plats av den underbara personalen, men lunchen kom i kantiner från ett centralkök och var smaklös och fattig på grönsaker. Räddningen var middagen, som de boende fick vara med och bestämma över då den lagades på plats. Men senare bestämdes det att även middagsmålet skulle levereras från ett centralkök och då blev det samma elände som vid lunchen. Smaklöst, färglöst och tröstlöst. 

Avdelningen som min make bodde på bestod av nio boende. Sju var rullstolsburna och alla mer eller mindre dementa. Personalen var mestadels helt underbar, men hur de orkade med sitt jobb fattar jag inte. Morgonpersonalen bestod av tre personer och de skulle få upp alla boende, laga frukost och servera, servera lunchen när den kom från centralköket och efter att ha lagt de boende för en middagslur avlöstes de av eftermiddagspersonalen som ba-ra var två. Förutom dessa arbetsuppgifter skulle de städa de boendes rum och de allmänna utrymmena, duscha de boende, tvätta, stryka och sköta allt det man gör i sitt eget hem.  

På natten var det bara en personal. Om något hände på natten, hur skulle en ensam personal klara av det? Då fick hen larma avdelningen bredvid, där det också bara fanns en personal som då tvingades lämna sin avdelning. 

Personalen på äldreboenden gör sitt yttersta för att hjälpa de boende, som ofta är multisjuka, dementa, sköra och vårdkrävande. Många borde ha fått flytta till boende långt tidigare, så att även de med någon livsglädje kvar kan få ett drägligt liv. Det finns många äldre som inget hellre vill än att få komma till ett boende, där de kan känna sig trygga och få träffa andra människor. De som bor kvar hemma ser ofta bara någon som kommer och gör det allra nödvändigaste, men som inte har tid att sitta ner och prata. Det är skamligt att behandla människor på detta sätt. Alla har rätt till ett värdigt liv, även de som är gamla och sjuka! Bygg fler äldreboenden och se till att personalen är tillräckligt många! ■