Slutar veckan i ett svekavtal?

2016-03-30 10:51:01

foto: Kristianstad Kommun – Claes Sandén / Flickr CC
LO-facket Målarförbundet var först ut att varsla om stridsåtgärder. Men blir det några?

Facken inom industrin avvisar arbetsgivarnas skandallöst låga löneökningsnivåer, men väljer ändå att fortsätta förhandla med samma skambud som grund. Det bådar inte gott. Istället borde facken varsla om strejk för höjda löner och bättre villkor på vinsternas bekostnad.

Svenskt Näringsliv och arbetsgivarna hyser uppenbarligen förhoppningen om att de återupptagna förhandlingarna med Facken inom Industrin (IF Metall, GS, Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges ingenjörer och Unionen) ska sluta i ett avtal innan den 31 mars då industriavtalet och andra avtal löper ut.

Arbetsgivarna och facken inom industrin, som tidigare har sagt att ”parterna har aldrig stått så långt ifrån varandra”, förenas nu i gemensam strävan efter att nå ett avtal i veckan som ska ”rädda den svenska modellen” – det vill säga sätta ”märket”. Om så sker blir det ett svekavtal och en varning som måste sporra andra fack att ta fajten fullt ut och börja förbereda strejk. Under inga villkor kan ett eventuellt industriavtal få utgöra ”märket”.   

Samtidigt kan eventuellt industriavtal ovanför medlemmarnas huvuden sporra till opposition inom berörda fack för en ny politik och ledning samt  kamp på industriarbetsplatserna för att få ut mer i ett läge där alla förutsättningar finns för en offensiv kamp för löner och arbetsvillkor.  Utan strid kommer facken och arbetarna inte att få ut något av den ekonomiska uppgången och  det växande välståndet. 

LO-facket Målareförbundet blev först att varsla om stridsåtgärder i årets avtalsrörelse. ”Skälen är flera. Det handlar bland annat om Måleriföretagens [arbetsgivarorganisationen] vilja att ödelägga hela vårt ackordssystem, oviljan att följa EU-domen som kräver bättre reseersättningar och ovilligheten att diskutera vårt lönekrav på 800 kronor mer i månaden eller lägst 3,2 procent”, skriver Målareförbundet. 

Stridsvarslet börjar träda i kraft den 8 april och kommer att beröra 35 arbetsplatser och trappas upp den 22 april.

Måleriföretagens provokativa hållning ger Målareförbundet inget val. Måleriföretagen har inte varit beredd att förhandla, utan vill förändra hela lönesystemet samtidigt som man huvudlöst påstår att fackens krav betyder kostnadsökningar på 20 procent. Dessutom har man svarat facket med att varsla om spegellockout från den 8 april. 

En lika provokativ hållning hittar man hos andra arbetsgivarorganisationer, som  känner sig stärkta av regeringens högerpolitik och Allianspartiernas krav på sänkta löner. Svenskt Näringslivs vice vd, Peter Jeppsson, berömde nyligen statsminister Stefan Löfven för hans ”statement” mot fackförbund som inte vill acceptera att industrins avtal ska sätta ”märket” och bilda norm för andra avtal.

– Det handlar om ett antal förbund som länge har tyckt att märket har gett dem själva för liten roll och utrymme, och som pekar finger mot IF Metall och anklagar dem för att aldrig strejka och ta ut så mycket som de ”borde”, sade Svenskt Näringslivs Peter Jeppson till Dagens Nyheter den 24 mars.

Att ta ut så mycket som det går är fackens uppgift. Så förbered för strejk – nu är det vår tur. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!