Socialister från hela världen på sommarskola

2007-08-16 22:19:00


En av CWI-skolans höjdpunkter var ett stormöte till minne av den ryska revolutionen för 90 år sedan.

Över trehundra deltagare samlades på årets CWI-skola i Belgien, varav hälften deltog för första gången. Det var deltagare från nästan alla världsdelar, speciellt intressant var det att personer från Brasilien och Venezuela deltog, vilket visar vilket intåg CWI har gjort i Latinamerika.

Världsläget diskuterades under den första dagen. Att världsekonomin ännu växer trots enorma obalanser råder det inga tvivel om, men trots tillväxten så fördjupas klyftan mellan rika och fattiga snabbare än någonsin. Detta skärper motsättningarna i samhället. Tidningen Washington Post undrade i en ledare nu i våras varför det inte varit en revolution mot denna ojämlika politik. De rika vill bli rikare och nu tvingas de fattiga ländernas villkor även på arbetarklassen i de rikare länderna. En tredjedel av USA:s befolkning kommer enligt prognoser att drabbas av fattigdom någon gång under de kommande åren.

Europa

Det politiska landskapet i Europa har på ytan tagit kraftiga steg åt höger. I Sverige vann moderaterna valet med parollen ”Det nya arbetarpartiet”. En liknande ”makeover” gjorde Sarkozy när han vann presidentvalet i Frankrike. Genom att ses som annorlunda, som någonting nytt, fick de röster. Samtidigt är stödet för den nyliberala politiken rekordlågt, och samma natt som valresultatet presenterades i Frankrike genomfördes demonstrationer i flera städer mot förväntade nyliberala attacker.
Sarkozy vann valet med 19 miljoner röster, men samtidigt ska man komma ihåg att 25 miljoner fransmän inte röstade på Sarkozy, och att 68 procent av de som röstade på Sarkozy var över 40 år gamla. Detta bäddar för ökade protester i Frankrike.

Nya arbetarpartier

När de gamla arbetarpartierna blivit förborgerligade och tomma skal, har frågan om nya arbetarpartier varit en brinnande fråga för kämpande arbetare och CWI:s sektioner runt om i Europa.
WASG i Tyskland bildades som ett resultat av kampen mot socialdemokraternas högerpolitik. I valet i Berlin ifjol fick WASG, med CWI-medlemmen Lucy Redler som första kandidat, 52000 röster. Lucy Redler blev genom detta Tysklands mest kända trotskist på över 60 år.
WASG har i år slagits ihop med det före detta statsbärande partiet i DDR, PDS, och bildat Die Linke (Vänstern). Bildandet av Die Linke har väckt förhoppningar om en ny politik, och partiet har 10-14 procent i opinionsmätningarna. Än så länge har dock partiet väldigt lite aktiviteter och internt liv, med ledningen helt inriktad på parlamentariska platser och möjliga framtida regeringskoalitioner. CWI i Tyskland understryker att partiet måste delta i kamp och att det måste säga nej till koalitioner med nedskärningspartier.
I Skottland har CWI:s sektion varit med och grundat ett nytt parti, ”Solidarity – Scottish Socialist Movement”, efter den totala kollapsen för SSP (Scottish Socialist Party), som gick från 128000 röster till 12000 i valet i våras. Solidarity tog 31000 röster.
Samtidigt har CWI i England och Wales (Socialist Party) startat en kampanj för ett nytt arbetarparti som fått bra genomslag bland fackligt aktiva. Ett steg kommer att vara en gemensam vallista i regionalvalet i London nästa år, med bland annat fackliga representanter för tunnelbanearbetarna. Socialist Party är också pådrivande för en ny facklig gräsrotsrörelse (shop stewards), som haft sin första nationella konferens i sommar med officiellt stöd av fyra av de mer radikala fackförbunden och med järnvägsfackets ordförande Bob Crow som en av talarna. Medlemmar i Socialist Party har starka positioner i facken, tex flera förbundsstyrelseledamöter och ordförandeposten i statstjänstemännens förbund, PCS. I Belgien har CWI (LSP/MAS) deltagit i att starta ett nytt parti, CAP. Partiet fick drygt 20000 röster, men CAP har etablerats som en politisk kraft – bland annat i stödarbetet mot nedläggningar och neddragningar inom bilindustrin.

Latinamerika och Kina

P-Sol i Brasilien har haft flera hårda interna debatter, men partiet har ändå lyckats hålla ihop. CWI har också lyckats samla vänstern inom P-Sol, vilket är ett måste i kampen för att inte partiet ska bli en valmaskin för de tidigare parlamentsledamöterna som nu har gått med.
Lärdomarna från alla försök med nya partier är också viktiga för oss i Sverige. I höst kommer tex det trotskistiska partiet LCR i Frankrike att lansera ett nytt initiativ, som det ännu är oklart vad det kommer att leda till. Dessa lärdomar kommer att vara viktiga, då tiden snart är mogen i Sverige för ett nytt bredare initiativ. CWI finns inte bara i Europa utan i hela världen, och de tre första seminarierna handlade om tre viktiga delar i världen; Latinamerika, Kina och Mellanöstern.
Diskussionen kring Latinamerika sker efter en radikaliseringsprocess i flertal länder, där frågan om socialism nu diskuteras på arbetsplatser, gator och torg. Att CWI nu finns i fler länder i Latinamerika än någonsin tidigare gav extra inblick i temat. I början av 2008 blir det en CWI-skola i Latinamerika.

Kina

På seminariet om Kina betonades Kinas tyngd för världsekonomin, med den största proletariat i världen. Miljöfrågor stod också i centrum, Kina har precis gått om USA som största nation av utsläpp av växthusgaser. CWI:s hemsida chinaworker.info, med över 50 artiklar på kinesiska hittills i år, har väckt stor uppmärksamhet. Kina har gått från en stalinistisk planekonomi till odemokratisk kapitalism med stora globala konsekvenser och en långt ifrån stabil situation i Kina självt.
Höjdpunkten på skolan är att höra vad som händer i de olika CWI- ektionerna runt om i världen. Punkten om partibygget var fylld av de viktigaste lärdomarna från det gångna året. CWI har förstärkt arbetet i revolutionens Venezuela. Vi har påbörjat ett regelbundet arbete på Venezuelas arbetsplatser, liksom etablerats i Cochabamba i Bolivia.
CWI har tagit väldiga språng framåt vad gäller medlemsvärvningen i bland annat i Grekland. Den grekiska sektionen har ökat sitt medlemsantal med över hundra personer det senaste året, och succén på deras sommarläger höll i sig även i år. Över 400 deltog och Xekinima (CWI i Grekland) rekryterade över tjugo nya medlemmar. Den politiska situationen i Grekland har radikaliserats. Ockupationerna av universiteten och kampen om utbildningen har lett att Xekinima idag har en egen studenttidning, liksom en ungdomstidning.
I Polen har CWI tagit stora steg framåt och värvat sin första fackliga aktivist inom det radikala facket Augusti 80. Det är en fackförening som organiserar gruvarbetare och gör viktiga stödinsatser i strejker och protester, bla stödde man den långa sjuksköterskestrejken. I fyra veckor upprätthöll sjuksköterskorna en tältstad som de byggt upp utanför inrikesministeriet. Den 19 september kommer det att vara en stor protestdag i Polen mot högerstyret, och om sjuksköterskorna vinner sin kamp kommer denna protestdag vara starten för en mycket het höst i Polen. G8-mötet i Tyskland har gett den tyska sektionen luft under vingarna, med stora möjligheter att växa.

Nigeria

I Nigeria fortsätter vi ett outtröttligt arbete, trots den växande extrema fattigdomen. CWI (DSM) stärker nu arbetet ute i bostadskvarteren med regelbundna informationsbord. Under generalstrejken tryckte DSM över 40000 flygblad, trots strömavbrott och brist på drivmedel till elgeneratorer. DSM spelade en avgörande roll i att göra strejken känd. Kamraterna bedriver också ett aktivt arbete på universiteten i Nigeria.
CWI har täta kontakter med grupper i bland annat Malaysia och Italien, vilka är intresserade av att ansluta sig till vår international.
Italien genomgår just nu en politisk omdaning, där Prodis ”vänster-mitten”-regering har tagit stora kliv åt höger. Arbetetsrätten attackeras och pensionsåldern höjs, på ett tom hårdare sätt än vad Berlusconi önskade. PRC, det radikala partiet till vänster som sitter med i regeringen, tappar nu stöd och riskerar en kollaps. I antikrigsdemonstrationerna i Genua detta år så deltog endast ett hundratal på PRC:s demonstration när 100000-tals deltog i de stora demonstrationerna mot Bush. CWI:s program och metoder har en viktig roll att spela i Italien för att samla motståndet mot högerpolitiken.
I Israel har CWI-sektionen klarat en svår period, och ser nu hur arbetarkampen tilltar, med ockupationer och strejker. Prenumerationsstocken på CWI:s tidning i Israel har fördubblats. Generellt betonades vikten av aktivt ungdomsarbete för att hitta nya förmågor och medlemmar.
Insamlingen nådde målet och över 15000 euro samlades in. Ekonomiska resurser är en nödvändighet för att internationalen ska kunna bedriva ett aktivt arbete i hela världen.
Sommarskolan betyder mycket för att visa vilken levande international vi är. Utan aktivt stöd och utbyte mellan sektionerna, skulle CWI inte kunna vara spela en så aktiv roll som vi gör på en global nivå.
Utan ett globalt motstånd från arbetarklassen kommer kapitalismen inte att kunna avskaffas. Arbetarklassen har ingenting att förlora förutom sina bojor, men en värld att vinna, som Marx sa en gång i tiden.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!